Pesta porcina africana in ferma de la Macea!

Pesta porcina africana in ferma de la Macea!

 

muscaPesta porcina africana a ajuns si in ferma lui Dimitrie Musca, administratorul CAI Curtici, de la Macea! Peste 21.000 de porci urmeaza sa fie ucisi din cauza pestei porcine africane (PPA), in ciuda masurilor de biosecuritate stricte care se aplica in complex. Dimitrie Musca, banuieste ca la mijloc ar putea fi si plasarea intentionata a virusului, motiv pentru care va depune plangere la politie, potrivit Aradon.ro. Grupul CAI Curtici este un model de integrare de succes in Romania. Este prezent in sectorul vegetal (circa 7.500 teren agricol), dar detine si ferme de animale, abator, capacitati de procesare si o retea de 37 de magazine. Fermele de porci dispun in total de un efectiv de 50.000 de capete, cu livrari anuale de peste 10.000 tone de carne.

Pagube importante

Primul buletin de analize confirma infectia cu virusul PPA, dar decizia privind uciderea porcilor urmeaza sa fie luata doar dupa ce confirmarea bolii vine si de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, unde au fost trimise probe. Paguba se ridica la peste 12 milioane de lei, la care se adauga 500.000 de euro doar costurile de incinerare. Compania a fost nevoita sa isi inchida pentru o saptamana si cele 37 de magazine alimentare proprii din vestul tarii, pentru ca produsele trebuie distruse si se va face dezinfectie.

Epidemia de pesta porcina africana a inceput, in judetul Arad, pe 4 august 2020, adusa, cel mai probabil de porcii mistreti. In prezent, in judetul Arad sunt active 47 de focare de pesta porcina africana, mai arata Aradon.ro.

Citeste si Se extinde programul ″Tomata″. Alte patru noi legume vor fi incluse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *