La Bucuresti, intalnire cu premierul. La Iasi, Vaslui si Botosani-proteste

La Bucuresti, intalnire cu premierul. La Iasi, Vaslui si Botosani-proteste

 

protest-iasiAstazi a fost o zi importanta pentru fermieri in incercarea de a-i determina pe oficialii romani sa le dea ce le-au promis. La Bucuresti, Alianta pentru Agricultura si Cooperare a avut intalniri de lucru cu premierul si presedintele Camerei Deputatilor, in timp ce la Iasi, Vaslui si Botosani fermierii au iesit in strada. Asteptam sa vedem si care sunt efectele acestor actiuni si in cat timp problemele fermierilor vor fi rezolvate.

*Alianta pentru Agricultura si Cooperare a avut doua intalniri de lucru. Prima intalnire la Guvern cu Florin Citu – Prim-ministrul Romaniei si domnul Ministru Adrian Oros, iar cea de-a doua la Parlament cu domnul Ludovic Orban – Presedinte al Camerei Deputatilor, se arata intr-un comunicat al Aliantei.

“Subiecte abordate:
1. Solutii privind acordarea despagubirilor pentru culturile de primavara calamitate de seceta din 2020;
2. Elaborarea unui document privind practica unitara la nivelul agentiilor teritoriale ANAF pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielilor cu productia in curs de executie aferenta culturilor calamitate de seceta 2020, precum si a TVA aferenta acestor cheltuieli;
3. Sprijin pentru constituirea unui fond national de gestionare integrata a riscurilor catastrofice din sectorul agricol;
4. Diverse:
a) debirocratizarea procedurilor de emitere a unor avize, aprobari, care sunt exagerate/nejustificate si dureaza excesiv in timp;
b) instituirea unor mecanisme de sprijin pentru producatorii romani, bazat pe schemele de calitate folosind modelele aplicate de Statele Membre UE.

In urma intalnirilor s-au desprins urmatoarele concluzii:
Primul-ministru Florin Catu s-a informat in detaliu despre situatia prezentata privind fermierii amenintati cu falimentul si imposibilitatea reluarii/continuarii activitatii. Au fost prezentate solutiile propuse de Alianta si a fost de acord sa verifice posibilitatea de implementare a acestora. S-a agreeat de toata lumea ca solutiile functionale vor fi prezentate dupa ce se confirma posibilitatea de implementare.
Presedintele Camerei Deputatilor, domnul Ludovic Orban a sustinut continuarea dialogului cu administratia in vederea identificarii celor mai bune solutii, manifestandu-si suportul pentru implementare.

Apreciem intalnirile de lucru ca fiind aplicate si orientate spre gasirea de solutii funtionale si apreciem ca vor urma in cel mai scurt timp solutiile care sa salveze fermierii romani din situatia dificila in care se afla.

Producatorii isi doresc sa continue munca si sa puna pe masa romanilor alimente sigure care sa
asigure siguranta alimentara a Romaniei”, se arata in comunicatul Aliantei.

* Pe de alta parte, agricultorii din Iasi, Vaslui si Botosani au protestat in fata Prefecturilor. Oamenii si-au strigat nemultumirile fata de deciziile luate de Guvern, dar şi fata de promisiunile neonorate ale executivului de la Bucuresti. Fermierii au iesit in strada la indemnul Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice :”Granarii”- “Da-te pe brazda!” Iasi, potrivit BZI.ro.

Sursa foto – BZI.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *