Paradoxul carnii de porc: Producem putin, dar avem stocuri

Paradoxul carnii de porc: Producem putin, dar avem stocuri

 

carne porcRomania produce o treime din necesarul intern de carne de porc si totusi exista stocuri, din cauza pretului, sustine ministrul Agriculturii, care este de parere ca aceasta situatie este determinata de importurile de carne la preturi foarte mici. Din pacate, probleme nu sunt doar la carnea de porc, ci si la lapte sau carnea de pasare, in conditiile in care vanzarile s-au redus semnificativ in ultimele luni pe fondul pandemiei de coronavirus. De altfel, procesatorii din industri carnii se asteapta sa treaca pe pierderi in acest an.

“Este un paradox. Producem cam 30% din carnea de porc pe care o consumam in Romania, dar avem stocuri si la carnea de porc tocmai datorita pretului. Trebuie sa vedem exact ce se intampla acolo si sa gasim o formula de a relansa, atat cresterea puiului de carne, cat si a porcului pentru carne”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros.

El a anuntat ca va cere Comisiei Europene un sprijin financiar direct pentru lapte, carne de porc si de pasare, intrucat fermieri si procesatorii romani au stocuri foarte mari din aceste produse.

Citeste si RomaniaFunctioneaza. Peste 1000 de oameni lucreaza, alti 400 stau

“Depozitarea privata este o masura care se refera la retragerea de pe piata a unor produse care sunt in stocuri mari. Am primit acceptul, tarile din UE, sa facem aceasta depozitare privata pentru produsele din lapte si aici sunt specificate foarte clar lapte praf, unt, anumite branzeturi si pentru carnea de vita, oaie si capra. (…) Ce voi cere in plus fata de ceea ce s-a obtinut pana acum la Comisie, in sedinta de miercuri, va fi asa: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru lapte, carne de porc si carne de pasare. Fermierii nostri, procesatorii au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru ca, in 2015 si 2016, s-a acceptat la nivelul UE acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia. Practic, se modifica articolul 219 din Regulamentul 1308/2013”, a afirmat Oros.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. La CAI Curtici se munceste intens cu toti cei 500 de oamen

Seful MADR a mai spus ca va mai cere Comisiei Europene ca fondurile disponibile in programul national vie-vin sa poata fi utilizate pentru evitarea pierderilor de podgorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *