Panfora Oil&Gas, prima sonda de explorare la Curtici

Panfora Oil&Gas, prima sonda de explorare la Curtici

 

Panfora Oil & Gas, subsidiara locala a MOL Ungaria, va incepe lucrarile de construcție a primei sonde de explorare in perimetrul EX-6 Curtici, pe 17 ianuarie, anunț compania. Sonda va fi amplasata in perimetrul localitații Dorobanți, in zona agricola, iar lucrarile de construcție vor fi efectuate de catre o firma  locala.

Lucrarile la prima sonda de explorare 1E – Dorobanți se desfasoara in baza unei autorizații de construcție eliberata de autoritațile locale in data de 15 noiembrie 2021.  

“Cu aceasta ocazie, Panfora Oil & Gas reitereaza respectul fața de comunitatea locala, un obiectiv extrem de important in economia acestui proiect. Lucrarile se vor desfasura intr-un mod foarte rapid si profesionist, folosind tehnologie de ultima generație. De-a lungul anilor, compania a raspuns tuturor preocuparilor fermierilor locali si este pregatita sa cooperez intr-un mod sustenabil cu parțile interesate”, se arata intr-un comunicat al Panfora.

Ce spun fermierii

Fermierii din zona se lupta de ani de zile cu Panfora Oil & Gas, pe care au reusit sa o țina pe loc. De acum, insa, incepe cu adevarat lupta, mai ales daca se vor gasi gaze de sist.

“Daca ar exploata gaze naturale si țiței nu ne-am opune, este zacamantul țarii, este nevoie etc, dar daca se ajunge sa exploateze gaze de sist, sunt mincinosi, discuțiile au fost la inceput legate de gaze de sist, ulterior au schimbat pe gaze convenționale. Gazele de sist sunt criminale, sunt introduse 25 de tone de substanțe toxice intr-o singura sonda, degajarea gazelor din roca din profunzime de la 7-8 km se face prin spargerea rocii cu anumite reacții si cu substanțe chimice ca sa-i dea drumul sa degajeze gazul. Acolo este problema, pentru ca vor interfera aceste substanțe chimice cu apa potabila, cu plantele, cu tot ce este vegetație si otraveste zona, otraveste oamenii”, a declarat Dimitrie Musca la AgroTv.

La momentul actual, Panfora deține doua loturi de teren in zona Curtici, in parcele de 5 hectare si 3,5 hectare si pot sa faca ce vor pe proprietațile lor, lasa sa se ințeleaga fermierul. 

“Eu sper sa nu reuseasca, sigur, in condițiile in care vor gasi asa cum susțin ca exista gaze de sist, probabil ca atunci incepe adevarata lupta intre noi si ei. Avem nevoie de investiții in energie, dar nu cu prețul vieții noastre, a oamenilor din zona”, a mai spus Dimitrie Musca.

Despre Panfora

Panfora Oil & Gas SRL este o companie inregistrata in Romania, care face parte din Grupul MOL si care este dedicata activitaților de explorare si producție (E&P) ale Grupului MOL din Romania. Compania a fost inființata la sfarsitul anului 2012 si are sediul in Cluj Napoca. Compania deține licența din partea Guvernului Romaniei si a Agenției Naționale pentru  Resurse Minerale (ANRM) pentru explorarea si exploatarea resurselor de hidrocarburi convenționale din perimetrul EX-6 Curtici, județul Arad. Programul de lucrari de explorare din EX-6 consta in masuratori geofizice de suprafața 3D si, intr-o etapa ulterioara, forarea a maximum patru (4) sonde, cautarea de noi hidrocarburi convenționale, petrol si gaze naturale in formațiuni de roci convenționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *