Pachetul de reforma PAC dupa 2020: Accent pus pe dimensiunea sociala si mediu. Oros, nemulțumit

Pachetul de reforma PAC dupa 2020: Accent pus pe dimensiunea sociala si mediu. Oros, nemulțumit

 

Romania nu este pe deplin mulţumita de compromisul asupra pachetului de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), insa acest acord trebuie incheiat cat mai curand pentru a putea finaliza programele naţionale strategice, a susţinut luni ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la reuniunea Consiliului de ministri Agricultura si Pescuit de la Luxemburg.

”Apreciem determinarea COMISIEI si a PRESEDINȚIEI in a identifica un compromis asupra pachetului de reforma, dar consideram ca mai multe aspecte incluse in cadrul noii PAC, spre exemplu dimensiunea sociala, merg in sens opus simplificarii. Desi ne-am exprimat dezacordul fața de aceasta noua condiționalitate, care nu intra in sfera de competența a Politicii Agricole, imi exprim convingerea ca in regulamentele secundare vom identifica formule de implementare, care sa nu conduca la sancționarea excesiva a fermierilor, a afirmat ministrul Agriculturii Adrian Oros.

 Un aspect important pentru buna gestionare a plaților directe il reprezinta flexibilitatea si subsidiaritatea regasite in modalitatea de aplicare a schemelor si masurilor de sprijin a fermierilor. In acest context, apreciez eliminarea propunerii PE de plafonare a plaților directe si a investițiilor din pilonul 2, precum si a limitarii doar la dimensiunea medie naționala a exploatațiilor, cat si acordul atins la procentul minim de 10 % de reorientare a bugetului pentru plațile directe catre fermele mici, mijlocii si de familie, care pentru noi sunt foarte importante.

In spiritul compromisului putem accepta cresterea propusa de PRESEDINȚIE la 35% pentru mediu in FEADR, dar consideram in continuare ca o contabilizare de minimum 60% din zonele cu constrangeri naturale (ANC) ar trebuie aplicata.

Apreciem eliminarea condiționarilor bugetare din pilonul II pentru investițiile verzi. In ceea ce priveste angajamentul statelor membre de a se alinia la obiectivele Acordului verde european si a strategiilor subsecvente suntem de acord cu menționarea prevederii la nivel de considerent, cu precizarea ca se impune clarificarea urgenta a modului in care COMISIA va evalua consistența si contribuția Planurilor strategice la realizarea acelor obiective.

Putem accepta pre-alocarea pentru eco-scheme de 25%, cu posibilitatea menținerii unui numar cat mai mare de flexibilitați in vederea evitarii pierderilor de fonduri.

Referitor la sprijinul cuplat, apreciem menținerea procentului de 13%+2%, dar, desi am luat nota de explicațiile COMISIEI referitoare la eliminarea cartofului de masa, consideram ca o asemenea abordare nu este corecta, aici susținem abordarea Bulgariei si Sloveniei.

Mulțumim PRESEDINȚIEI pentru menținerea derogarilor de la GAEC 8 si 9, privind exceptarea fermelor sub 10 ha. Totodata, apreciem eliminarea procentului de 10% propus de catre PE la GAEC9 pentru biodiversitate si includerea acestuia la nivel de considerent.

Menținerea intervențiilor pentru micii fermieri la articolele 64-69 este esențiala pentru RO. Referitor la plata pentru micul fermier din cadrul FEGA susținem ca plata sa ramana voluntara, iar limita sa poata fi stabilita de statul membru pana la zece hectare, in funcție de structura agricola economica specifica si a dimensiunii pachetelor financiare pentru plați directe.

Referitor la investițiile in infrastructura de irigații, consideram ca textul mai poate fi imbunatațit si clarificat la nivel tehnic din perspectiva eligibilitații investițiilor.

Nu suntem pe deplin mulțumiți de compromisul asupra pachetului de reforma, dar trebuie sa incheiem acest acord cat mai curand si sa finalizam programele naționale strategice. Este foarte importanta dimensiunea ecologica si sociala a Politicii Agricole Comune, dar nu trebuie sa uitam nicio clipa dimensiunea economica. Trebuie sa mergem acasa sa le spunem fermierilor care sunt condițiile, care sunt regulile in urmatorii ani. Ei au nevoie de certitudini si de resurse just alocate. Iar noi avem nevoie de fermieri stabili care sa produca hrana sanatoasa si accesibila pentru consumatorul european”.

One thought on “Pachetul de reforma PAC dupa 2020: Accent pus pe dimensiunea sociala si mediu. Oros, nemulțumit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *