Exporturile de animale vii nu trebuie interzise, continuarea lor fiind legata de respectarea conditiilor de bunastare animala, sustine ministrul Adrian Oros, care s-a adresat europarlamentarilor romani, membri in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala pentru sustinerea crescatorilor de animale din Romania. Demersul ministrului are loc in contextul constituirii la nivelul Parlamentului European (PE) a Comisiei de ancheta privind protectia animalelor in timpul transportului (ANIT) si a propunerii de rezolutie referitoare la interzicerea transportului animalelor vii si a sacrificarii rituale. In Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala a PE, in aceasta perioada au loc discutii privind modificarile conditiilor de transport a animalelor vii pentru asigurarea unor standarde inalte de bunastare. In aceste circumstante, ministrul Oros a subliniat principalele aspecte de interes a fi sustinute de europarlamentarii romani:
Romania dispune de mari efective de ovine pentru export, potential care trebuie valorificat. Tara noastra exporta anual doua milioane de ovine preponderent catre statele arabe, care in general prefera ovinele vii datorita ritualului specific la sacrificare si nu in ultimul rand, gustului aparte al carnii de ovine din Romania.
Pietele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord reprezinta mijloace de desfacere foarte importante, care nu ar trebui pierdute, in caz contrar, producatori din alte parti ale lumii ar inlocui oferta europeana, crescand productia lor si transportul de animale vii care nu respecta standardele europene inalte.
Exportul de animale vii sa fie corect reglementat si cat mai bine monitorizat, avand in vedere interesul economic al crescatorilor de animale din Romania si din Uniunea Europeana, interzicea acestuia ar crea prejudicii importante fermierilor europeni. In acest sens, sunt necesare asigurarea si controlul respectarii stricte a conditiilor de transport (dotarea mijloacelor de transport cu aparatura si echipamentele necesare, supravegherea constanta a acestora, pauze regulate, hranirea si adaparea corespunzatoare a animalelor) si fonduri pentru modernizarea acestora, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
In ultimii trei ani, Romania a exportat in medie peste 1,6 milioane capete ovine anual in tari terte precum: Arabia Saudita, Regatul Hasemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel. Totodata, tara noastra a avut un comert intra-comunitar activ, cu o medie anuala de peste 1 milion de capete in state membre ca Spania, Italia, Franta sau Ungaria.
Ministrul Adrian Oros a transmis europarlamentarilor romani solicitarea de a efectua demersurile necesare pentru ca exportul de animale vii sa fie reglementat printr-o legislatie clara care sa asigure respectarea stricta a conditiilor de bunastare a animalelor pe durata transportului si nu sa fie interzis.