Florin Chirea: Platile directe sa ajunga la fermierii activi, nu la cei de “catifea”

Florin Chirea: Platile directe sa ajunga la fermierii activi, nu la cei de “catifea”

 

fl-chireaFlorin Chirea, un tanar fermier din localitatea Rusanesti, judetul Olt, care administreaza circa 4.000 ha de teren agricol si detine o ferma de vaci de lapte si de carne, sustine ca platile directe derulate prin APIA trebuie sa mearga catre fermierii activi si nu la proprietarii de terenuri, care nu ajung niciodata in camp. Spera ca acest lucru sa fie bine reglementat in viitoarea PAC, iar cei care depun cererile de ajutoare sa fie mai bine controlati. In acelasi timp, atrage atentia autoritatilor ca este nevoie de sume importante pentru realizarea de investitii in fermele zootehnice pentru respectarea normelor de mediu.

“Ar trebuie intervenit pe Pilonul I – Plati directe in agricultura, care se deruleaza prin APIA, sa se tina cont si sa se controleze mai bine acele persoane care depun cereri de ajutoare si nu lucreaza terenurile in realitate, sunt doar proprietari de terenuri, iar acestea sunt lucrate de catre un fermier activ.

Practic, acesti bani sa mearga la fermierii activi, cei care fac investitii in agricultura, care au grija de pamant si il mentin la productia cea mai buna si sanatos. Sa nu mearga catre acei oameni care fac cerere pentru terenuri, sunt decat proprietari si nu le muncesc. Li se mai spune si fermierii de catifea, sunt cei care nu ajung niciodata in camp”, a declarat pentru FoodBiz Florin Chirea.

Este nevoie de investitii in ferme

Fermierii romani care lucreaza de la cateva mii de hectare in sus au tehnologie de ultima ora, sunt la curent cu noile tendinte pe plan international in domeniu.

Ar trebui, insa, sa se bucure de mai multa atentie din partea Ministerului Agriculturii, a autoritatilor, in general, afirma agricultorul din Olt. Se refera, in principal, la accesul la fondurile europene, la care fermele mari n-au mai putut apela in ultima vreme.

“Atentia celor de la fondurile europene trebuie sa se indrepte catre fermele mari, care nu au avut acces la acesti bani nerambursabili. Fermele zootehnice trebuie sa faca investitii si sunt necesare milioane de euro. Trebuie sa mergem pe energie verde, biomasa, sa rezolvam problema dejectiilor, sa fie protejat terenul si sa avem produse sanatoase”, atrage atentia Florin Chirea.

Fermierul oltean are in ferma circa 1300 de vaci, din care 1.000 sunt vaci de lapte, iar restul de carne. Laptele este livrat la Danone, iar pentru carne colaboreaza cu Alexandru Baciu – Ferma Baciu, care detine macelarii.

Video aici.

One thought on “Florin Chirea: Platile directe sa ajunga la fermierii activi, nu la cei de “catifea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *