Oros: Comertul animalelor vii nu trebuie interzis, desi este de dorit sa fie cat mai redus

Oros: Comertul animalelor vii nu trebuie interzis, desi este de dorit sa fie cat mai redus

 

oros_bruxellesComertul animalelor vii nu trebuie interzis, desi este de dorit sa fie cat mai redus, avand in vedere ca exportul UE in tari terte si pe piata unica este deosebit de important pentru fermieri. Conditiile de bunastare insa, trebuie sa fie respectate pe toata perioada transportului. Protectia animalelor nu se opreste la granitele externe ale UE, sustine ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a participat, in data de 1 septembrie 2020, la Reuniunea informala a ministrilor agriculturii si pescuitului din Statele Membre – Lectii invatate in urma crizei coronavirusului.

Iata si principalele aspecte subliniate de ministrul Agriculturii:

1. Este urgenta nevoie de cresterea rezistentei lantului alimentar, prin asigurarea stabilitatii financiare a tuturor actorilor, mai ales a producatorilor agricoli. De aceea, trebuie suplimentat corespunzator bugetul PAC si adoptata cat mai repede legislatia aferenta.
Pericolul cel mai mare este dependenta Pietei Europene de importul unor produse sub standardele UE.

Este importanta si consolidarea capacitatii de cooperare, eliminarea practicilor incorecte si a concurentei neloiale.

Este esentiala dezvoltarea pietelor locale si a lanturilor scurte de aprovizionare, cu valorizarea produselor micilor producatori.
Oros a atras atentia si asupra rolului fundamental pe care il au lucratorii sezonieri, care au avut o contributie importanta la mentinerea functionalitatii lanturilor alimentare pe durata pandemiei.

2. Este necesara protectia produselor traditionale, iar etichetarea acestora trebuie sa faciliteze consumatorilor alegerea, prin cunoasterea originii produsului, inclusiv a ingredientelor.
Deasemenea, este utila aplicarea unei etichete care sa contina informatii minime (lizibile) privind conditiile de bunastare in care au fost crescute animalele.

3. In ceea ce priveste comertul animalelor vii , desi este de dorit sa fie cat mai redus, acesta nu trebuie interzis, avand in vedere ca exportul UE in tari terte si pe piata unica este deosebit de important pentru fermieri. Conditiile de bunastare insa, trebuie sa fie respectate pe toata perioada transportului. Protectia animalelor nu se opreste la granitele externe ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *