Nicusor Serban: Fermele de vaci comerciale performante  sunt extrem de putine in Romania

Nicusor Serban: Fermele de vaci comerciale performante sunt extrem de putine in Romania

 

serban-nicusorNicusor Serban, unul din cei mai importanti fermieri din sudul tarii, care lucreaza în sistem integrat, a declarat pentru FoodBiz ca în Romania exista extrem de putine ferme de vaci comerciale performante, iar în plus sunt si împrastiate. Asa ca nici nu ne mai mira faptul ca vorbim de o productivitate în sector foarte mica – productie zilnica de 10,4 litri de lapte pe cap de vaca (2018), de aproape trei ori mai mica fata de cea din state precum Danemarca (34 litri de lapte pe cap de vaca, zilnic), 29,8 litri în Estonia sau 28,9 litri în Olanda. Cat despre asociere, pare mai degraba o varianta pentru fermele mici.

“Este foarte greu sa ne asociem lucrativ cu o ferma din zona Iasi sau zona Ardealului. Pentru fermele mai mici o cheie pentru a se putea sa se bata în piata pentru tot ceea ce înseamna inputuri, vanzarea de produs finit este asocierea, altfel negociezi cu orice partener din aval sau amonte orice ai nevoie sau orice ai nevoie sa vinzi, si preturi si tot ce vreti”, a declarat Nicusor Serban pentru FoodBiz.ro.

Nicusor Serban lucreaza cateva mii de hectare de teren agricol în judetul Ialomita, detine una dintre cele mai moderne ferme de vaci din Romania, productia de lapte fiind procesata într-o unitate de productie proprie, care în doar doi ani de la inaugurare a reusit sa faca cunoscut pe piata brandul Laptaria cu Caimac.

https://www.youtube.com/watch?v=tq8OPoE5-cI&feature=emb_logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *