Anul agricol 2022 nu incepe sub auspicii prea bune, incepe cu seceta, cu preturi foarte mari la ingrasaminte si energie, dar speram sa ne salveze o productie care sa acopere toate aceste greutati, a declarat, miercuri, presedintele Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, Nicolae Sitaru.
“Anul agricol 2022 incepe cu seceta, incepe cu preturi foarte mari la ingrasaminte, cu preturi mari la energie, dar speram sa ne salveze o productie care sa acopere toate aceste greutati cu care incepem anul agricol. Venim dupa un an agricol bun, care a fost precedat de o catastrofa in zona noastra, un an 2020 cu seceta. In 2021 s-au mai echilibrat fermierii, dar incepem 2022 cu o noua provocare, destul de imprevizibila. Nu stim nici noi ce impact va avea in preturi.
Noi speram, ca toti agricultorii care sunt niste oameni optimisti, sa putem acoperi prin productia noastra aceste mariri exagerate de preturi.
Sunt unele preturi la energie care au crescut de la 300% la 1000%, ceea ce este insuportabil. In functie de tehnologiile folosite, de activitatea economica pe care o prestam, lucrurile stau diferit, iar in unele zone stau foarte, foarte prost, pentru ca acolo unde este zootehnie si este viata trebuie sa ai consum de energie si platesti de 4-5-6 ori mai scump. Este aproape imposibil sa rezisti”, a declarat Nicoale Sitaru.
El spune ca impreuna cu autoritatile trebuie gasite solutii pentru a face fata acestor provocari, in special masuri pentru incurajarea industriei alimentare, astfel incat pe rafturile magazinelor sa existe “cat mai multe alimente sanatoase si romanesti”.
“Eu cred ca la orice problema trebuie sa existe si rezolvare si impreuna cu autoritatile sa gasim solutii, iar pe rafturile magazinelor sa existe cat mai multe alimentare sanatoase si romanesti si sa echilibram cumva balanta economica a tarii. Este o provocare careia trebuie sa-i facem fata. Solutia nu este neaparat la fermieri, ea vine si din dezvoltarea unor politici publice, sa fie incurajata industria alimentara, sa prelucram mai mult grau in Romania, sa facem mai multi biscuiti decat mai mult grau, dar asta nu este treaba agricultorilor neaparat. Ei sunt pusi sa faca productie, asa cum suntem noi in zona vegetala sa facem grau, porumb, floarea soarelui si soia. Aceasta materie prima pleaca in zootehnie si daca pleaca scump intra cu alte costuri si se duce pe lantul alimentar si poate nu mai este accesibila pentru toata populatia. Noi ne dorim ca produsele noastre sa ajunga pe rafturile magazinelor si sa poata fi accesate de toata lumea”, a precizat el.
Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania a organizat cea de-a saptea editie a congresului “De fermieri pentru fermieri”, unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din Romania, cu focus asupra exigentelor Planului National Strategic 2023-2027 si a solutiilor inteligente privind tehnologiile avansate.