Modelul chinezesc in zootehnie: japca

Modelul chinezesc in zootehnie: japca

 

ponta_si_Li_KeqiangChinezii încearcă să cumpere ferme de vaci în România, iar apoi să exporte animalele vii în China. Chiar dacă efectivele locale de Bălţata Românească – rasa dorită de asiatici – sunt foarte mici, oficialii de la Bucureşti nu ezită să-şi manifeste optimismul pentru acest proiect. Între timp, chinezii nu doar că prospectează piaţa, ba chiar au început să şi producă. Reprezentanții confederațiilor de fermieri susțin că firmele din Asia, care prospectează deja piața românească, nu sunt interesate să încheie parteneriate cu fermierii români, ci să cumpere fermele „cu totul“ și să aducă forță de muncă ieftină din China. „Există riscul ca fermele românești să ajungă ușor pe mâna investitorilor chinezi. Aceștia au început deja să prospecteze piața românească, ei nu sunt interesați să încheie parteneriate cu fermierii români, ci vor să cumpere fermele cu totul, să aducă apoi muncitori chinezi să lucreze și să exporte animalele în China. Noi vom ajunge să cumpărăm mâncare“, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Export de 500.000 de vaci în China?!

România a semnat un protocol cu autoritățile chineze în urma căruia va exporta în următorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Bălțata Românească în China. Cerere există și pentru porci sau ovine, chinezii anunțând că vor să importe câteva milioane de porci, precum și 4-5 milioane de ovine.

„Pe zona de bovine sunt angajamente de 500.000 de capete în următorii 5-7 sau 10 ani, iar pe ovine avem un potențial uriaș de export de 4-5 milioane de capete, pentru că efectivele au crescut foarte mult, până la 14 milioane de capete. Pe zona cărnii de porc, faptul că investitori din China au cumpărat în România o companie multinațională ne-a ajutat să deblocăm piața chineză, unde există un potențial uriaș și pentru alte alimente. Cred că, în perioada următoare, această nouă piață poate să stimuleze creșterea efectivelor în România, dar și creșterea afacerilor pentru a avea ce să exportăm“, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Entuziasmat de acest parteneriat, ministrul nu a dorit să facă estimări în privința sumelor ce ar putea fi încasate din aceste exporturi, deși a subliniat că au fost făcute anumite calcule.

„Nu vreau să mă hazardez, pentru că este un entuziasm al momentului pe care vreau să îl depășim și să îl transformăm în realitate“, a continuat Constantin.

Fermierii: „Exportul vacilor, un «„balon de săpun»“

Entuziasmul ministrului este temperat de către fermieri care spun că este vorba despre „un balon de săpun“ și despre „o temă electorală“ pentru că România nu are, pur și simplu, 500.000 de vaci pe care să le exporte. Ci, cel mult, 30.000 de vaci din rasa Bălțata Românească.

„Este o măsură periculoasă pentru că mâine-poimâine se vând toate fermele de vaci. Asta este o mare prosteală a unui guvern de incompetenți și corupți, de puşcăriași și puşcăriabili“, este de părere Mircea Chivu, un crescător de bovine din Teleorman.

El a precizat că a fost contactat de reprezentanți ai unor firme chinezești pentru a exporta bovine în China.
„Au venit și la mine, dar nu mi-au convenit condițiile. Îmi dădeau 1.200 de dolari pe fiecare junincă ca să le exporte în China. Nu mi-a convenit. Mai bine le dau de pomană“, a punctat Chivu.

Certificate de origine pentru cel mult 30.000 de vaci

Fermierii cred că „povestea“ cu exportul de animale în China nu este chiar nouă.

„Încă de anul trecut, de la IndAgra, se vorbea despre exportul de Bălțată Românească în China. (…) Numai că ministrul face afirmații nefondate, pentru că 500.000 de capete reprezintă jumătate din efectivele de vaci din România. Și mai este ceva – chinezii vor să cumpere animale cu certificate de origine. Or, la Bălțata Românească nu sunt mai mult de 30.000 de animale pentru care poate fi eliberat un certificat. Pentru că atâtea sunt cuprinse în registrul de rasă“, a declarat Mircea Ciurea, un crescător de vaci care deține o fermă la Gherla, județul Cluj.

Fermierul crede că exporturile în sine către piața chineză ar fi o măsură bună, însă irealizabilă, din păcate, din cauza incompetenței guvernaților din ultimii 24 de ani.

„Dacă guvernele din ultimii 24 de ani ar fi luat măsuri ca să dezvolte sectorul zootehnic ar fi fost un lucru benefic pentru fermieri că aveam o piață de desfacere mare. Numai că România nu are în momentul de față suficiente animale pentru export“, a mai spus Ciurea.

Bălţata Românească, o rasă cu multe avantaje

Rasa Bălțata Românească are unele avantaje evidente comparativ cu alte rase, de unde și interesul crescut al chinezilor.

„Bălțata Românească este mult mai rezistentă comparativ cu alte rase. Nu este atât de tehnologizată și folosită intensiv ca rasa Holstein, de exemplu, nu este predispusă la atâtea boli, cum ar fi boala vacii nebune, limba albastră sau boli ale aparatului reproducător. Bălțata Românească are o durată de viață mai mare decât Holstein, așa că este compensată producția superioară de lapte a acesteia din urmă. Ca să nu mai vorbim de faptul că Bălțata Românească are o dietă mai diversificată, nu este ținută doar pe cereale“, a explicat Ciurea.

Chinezul – căprar din Olt

Investitorii din China nu sunt chiar o prezență nouă pe piața din România. Există deja ferme la care lucrează exclusiv personal chinezesc.

„Există, de exemplu, o fermă chinezească de capre în județul Olt. Chinezul ăsta oltean vinde lapte exclusiv magazinelor și restaurantelor chinezești din România. Chinezii lucrează numai între ei. El nu angajează muncitori români pentru că zice că sunt bețivi și ei au, oricum, o forță de muncă fantastică“, a arătat Cristian Lungu, președintele onorific al Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte (AFUAL).

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a arătat că la ovine nu vor fi probleme cu asigurarea exportului, însă pe zona de creștere a porcilor și a bovinelor vor fi necesare investiții în fermele de creștere și de reproducție.
„Este o provocare a statului român, cum vom face față. Pe zona de ovine nu cred că avem probleme, însă pe zona de bovine și de creștere a porcilor trebuie să investim foarte mult. În viitorul PNDR, pentru investiții în ferme avem peste 800 milioane de euro. Sunt fonduri importante pentru a stimula fermele de reproducție și fermele de creștere în România, care, în primul rând, vor asigura necesarul intern, pentru că importăm foarte multă carcasă, dar și cererea de import al acestor produse“, a adăugat Constantin.

ONG-urile: văcuţele exportate vor fi stresate

Mai multe ONG-uri specializate în protecția animalelor au protestat față de preconizatul export de animale vii către China afirmând că „văcuțele vor fi stresate“ în urma transportului pe distanțe atât de mari.

„Apreciez grija ONG-urilor, dar cred că este important acum să dezvoltăm România, să aducem o creștere economică și să furnizăm locuri de muncă“, a punctat șeful MADR.

În opinia ministrului Agriculturii, este foarte important că s-a deschis piața pentru aceste produse, iar în perioada următoare vor urma și produsele bio și cele lactate, în condițiile în care vinurile românești sunt cunoscute producătorilor din China.

Producția de carne de vită este în creștere constantă la nivel mondial. Dacă în 2012 producția mondială de carne de vită era de 57,5 milioane de tone, un an mai târziu a ajuns la 58,5 milioane de tone, iar în 2014 se așteaptă ca producția să crească ușor, la 58,6 milioane de tone.

Factorii care vor conduce la această creștere sunt tendința de ieftinire a furajelor la nivel global și majorarea semnificativă a importurilor chiar către China și Hong Kong. În plus, există o tendință de contracție a pieței americane, cu efecte imediate la nivel global. Analiștii se așteaptă ca producția în Statele Unite să se diminueze cu 6% ca urmare a restrângerii efectivelor de bovine.

Sursa: Lumea Satului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *