Ministerul Agriculturii cauta solutii pentru fermieri dupa inchiderea Azomures

Ministerul Agriculturii cauta solutii pentru fermieri dupa inchiderea Azomures

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale evalueaza consecintele directe asupra productiei din anul 2022 ale unei eventuale intreruperi a productiei de ingrasaminte de catre Azomures, potrivit unui comunicat al institutiei.

“Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale evalueaza consecintele directe asupra productiei din anul 2022 ale unei eventuale intreruperi a productiei de ingrasaminte de catre principalul producator de fertilizanti pentru agricultura din Romania”, se arata intr-un comunicat al MADR.
Abandonarea fertilizarii de baza cu azot sau reducerea cantitatilor de ingrasamant utilizate pentru culturile agricole creste riscul reducerii productiei de anului viitor cu pana la 30%. Azomures este producatorul de ingrasaminte pe baza de azot care asigura 50% din fertilizantii necesari agriculturii romanesti precizeaza reprezentantii MADR.
La solicitarea ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, o echipa de specialisti lucreaza la identificarea unor solutii viabile ce pot fi implementate imediat pentru a preveni scaderea productiei agricole si a limita efectele in evolutia preturilor produselor agricole primare din recolta anului viitor.

“Evaluam impactul economic si social generat de sistarea temporara a productiei de fertilizanti. Suntem preocupati de mentinerea productiei agricole la un nivel care sa asigure necesarul de consum la preturi care sa nu afecteze populatia. Voi propune spre analiza Guvernului masuri concrete pentru sustinerea fermierilor si mentinerea stabilitatii productiei de produse agricole primare si produse agroalimentare procesate”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Anual, in Romania se cultiva circa 9,2 milioane ha teren arabil, din care o pondere importanta o au culturile de baza care contribuie la siguranta alimentara a populatiei, potrivit comunicatului. Pentru realizarea unor productii constante este importanta indeplinirea tuturor verigilor tehnologice, utilizarea ingrasamintelor avand rolul de a asigura stabilitatea productiei si un garant al viitoarelor recolte.

 Oprire temporara a productiei la Azomures

Cel mai important producator de ingrasaminte utilizate de agricultura si industria romaneasca, Azomures din Targu Mures, a anuntat, luni, ca opreste temporar productia, din cauza pretului ridicat la gaze naturale si energie electrica.

“Nivelul ridicat al pretului solicitat de furnizori pentru materia prima principala, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabila a activitatii. Din aceasta cauza, la nivel european, si alte platforme industriale au oprit total sau au restrans foarte mult activitatile de productie. Reluarea activitatii depinde de pretul gazului metan si de disponibilitatea acestuia in piata. Decizia managementului, aprobata de Consiliul de Administratie, nu are efecte imediate asupra angajatilor. Se pastreaza programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrarile de mentenanta ce pot fi executate in perioada rece, vom securiza si mentine in functiune echipamentele critice si vom continua sa derulam proiectele in care suntem implicati. Ne asteptam ca lunile ianuarie si februarie sa fie perioadele critice pe care trebuie sa le depasim, desi situatia incerta pe piata gazelor ne determina sa ramanem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”, a aratat directorul general al Azomures, Harri Kiiski, intr-un comunicat de presa.

Conducerea Azomures a aratat ca, la nivel general, se observa ca actuala criza de pe piata energiei afecteaza industria ingrasamintelor din Europa si din intreaga lume si ca tari precum Rusia, China, Turcia si Egipt au restrictionat exporturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *