Cat costa terenul agricol in Romania

Cat costa terenul agricol in Romania

 

Terenul arabil din Romania se vindea, anul trecut, cu 7.163 de euro/ha, in timp ce Franta era de 6.000 de euro/ha, iar in Ungaria era de 4.893 de euro/ha, arata datele Eurostat.

Cele mai mari preturi in UE la terenuri arabile erau in Tarile de Jos (cu o medie de 69.632 de euro pentru un hectar in 2019), la polul opus fiind Croatia unde un hectar de tern arabil costa, in medie, 3.440 de euro in 2020.

La nivel regional, conform datelor disponibile cel mai mare pret pentru un hectar de teren agricol se inregistra in regiunea Insulele Canare din Spania (cu o medie de 120.477 de euro pe hectar in 2020), iar cele mai mici preturi in regiunea sud-vest (Yugozapaden) din Bulgaria (cu o medie de 2.051 de euro pentru un hectar).

La noi, cele mai mari preturi la terenuri arabile sunt in regiunea Bucuresti-Ilfov (11.615 euro pentru un hectar) si cele mai mici in regiunea Nord-Vest (6.261 de euro pentru un hectar).

Pretul terenului arabil depinde de mai multi factori precum legislatia nationala, clima, apropierea de retelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigatii precum si de fortele de piata ce tin de cerere si oferta. In toate regiunile Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decat pajistile sau fata de  terenul non-irigabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *