Mai are agricultura viitor in UE?

Mai are agricultura viitor in UE?

 

Politica UE fata de fermierii romani si nu numai, este pusa sub semnul intrebarii de catre Achim Irimescu, fost ministru al Agriculturii, ministru plenipotentiar Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE (Bruxelles), in prezent. Motivul: se stabilesc tinte care n-au nicio baza stiintifica.

Cea mai buna dovada este regulamentul pentru reducerea pesticidelor, o adevarata lovitura pentru agricultorii romani, care oricum au cel mai mic consum din UE.

”Mai intai, ne intrebam daca institutiile europene au in vedere solutii pentru fermierii nostri, pentru ca, din pacate, se stabilesc tintele pentru fermierii europeni fara a avea o baza stiintifica, daca luam concret regulamentul pentru reducerea pesticidelor. In cazul Romaniei, chiar comisarul Janusz Wojciechowski a spus ca Romania este statul membru cu cea mai redusa utilizare de pesticide si totusi la o tinta de reducere de 50% pe intreaga UE pana in 2030, tara noastra va trebui sa faca eforturi de reducere in continuare de 35%, pare putin exagerat, sa spunem, daca suntem politicosi”, a declarat Irimescu la o conferinta a fermierilor la Bucuresti.

UE a cerut reducerea consumului de pesticide, dar si de ingrasaminte – 20%, antibiotice –  50%, precum si a suprafetei cultivate pentru biodiversitate, iarasi 10%, a mai aratat Irimescu.

”Apar o serie de provocari enorme si trebuie precizat un lucru foarte important: tranzitia verde pe care o prevede UE sau sustenabila sau durabila nu se poate face fara fermieri. Trebuie mai intai o baza legislativa echilibrata care sa stabileasca clar un echilibru intre ceea ce cerem de la fermieri pentru a fi durabili si a le mentine competitivitatea, pentru ca fermierii sunt oameni de afaceri, ei nu pot pierde la infinit profit doar pentru a face sustenabilitate”, a mai spus Irimescu, potrivit Puterea.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *