Aproape o treime din fermele din Vrancea, judet a carui productie agricola a fost compromisa de seceta, anul trecut, risca sa dea faliment in 2023, din cauza datoriilor mari.
Pana si despagubirile promise de autoritati vor fi de trei ori mai mici, ceea ce constituie lovitura de gratie pentru multi agricultori.
Ultimii ani au fost deosebit de grei pentru fermierii din Vrancea, din cauza secetei, iar efectele incep sa se faca simtite. Din pacate, seceta este si acum atat in Vrancea, cat si in judete precum Galati sau Buzau, dar si in Dobrogea.
‘’Seceta din 2020 s-a perpetuat, 2021 n-a fost un an deosebit, iar in 2022 a fost dezastru total cu productii de 800 kg/ha la grau si zero kilograme/ha la porumb si floarea soarelui. In jurul meu, sunt cel putin 7 fermieri care au dat faliment, au inchis efectiv, au utilajele la vanzare, ca sa nu spun de membrii din Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea ca au datorii la jumatate din cheltuiala de anul trecut, iar scadenta este anul acesta’’, a declarat Teofil Dascalu, membru al Consiliului Director al Forumului APPR, intr-o conferinta de presa.
Cei care au dat primii faliment au fost fermierii mici, cu suprafete de pana la 100 hectare, cu o singura exceptie: o exploatatie de 300 hectare. Vor urma acum agriculturii care lucreaza intre 100- si 300 hectare, existand riscul ca la nivel de judet terenurile agricole sa ajunga sa fie administrate de doar cativa fermieri, potrivit Puterea.ro.
‘’Situatia este disperata. Cred ca vor da faliment cel putin 30% din fermierii din Vrancea, anul acesta, iar usor – usor suprafetele se vor comasa in mainile catorva agricultori, nu acesta este scopul unei societati solide, nu dorim 5 oameni in fruntea agriculturii din juet, dorim cat mai multi fermieri’’, a mai precizat Dascalu.
Dusi cu „zaharelul” de Daea
Lovitura de gratie a venit de la Ministerul Agriculturii, care a micsorat nivelul despagubirilor la seceta de la 1.000 lei/ha, la circa 300 de lei/ha (in caz de calamitate 100%), ceea ce ii afecteaza grav pe fermieri, care se bazau pe acesti bani pentru a acoperi din datorii.
‘’Suntem intr-un moment complicat, politicienii trebuie sa ne asculte si sa gasim solutii daca vrem sa nu ne intoarcem inapoi la timpurile cand Romania avea emotii de la an la an daca are grau care sa ajunga pentru nevoile proprii. Ne intoarcem foarte repede la timpul acela cand ajunsesem la 4 milioane hectare nelucrate’’, a atras atentia Nicolae Sitaru, presedintele Forumului APPR.
Dincolo de suma ridicola, fermierii sunt deranjati, in primul rand, de modul cum au fost mintiti, dusi cu ‘’zaharelul’’ de oficialii de la Ministerul Agriculturii si inca de mai multe ori. Iar cei 300 de lei/ha inseamna doar 5% din cheltuiala, adica nesemnificativ.
‘’Tragem un semnal de alarma, despagubirile acestea de seceta sunt nesemnificative si este o crunta bataie de joc la adresa fermierilor grav afectati de seceta. Trebuie gasite solutii pentru Ucraina, pentru ca se va apropia de UE, va fi aici mereu, daca nu se face nimic, vom avea falimente pe capete’’, a avertizat Sitaru.