Conferinta Nationala „Tineri Lideri pentru Agricultura”, a III-a editie

Conferinta Nationala „Tineri Lideri pentru Agricultura”, a III-a editie

 

Clubul Fermierilor Romani a organizat cu succes cea de-a III-a editie a Conferintei Nationale „Tineri Lideri pentru Agricultura” in data de 7 iunie 2023.

Evenimentul a reunit peste 400 de fermieri tineri si seniori, actori politici importanti, experti in agribusiness, reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale, precum si parteneri din Romania si de la Bruxelles. Printre participantii remarcabili se numara Marcel Ciolacu, Presedinte al Camerei Deputatilor, Barna Tanczos, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Victor Negrescu, europarlamentar, Thierry de l’Escaille, Presedintele ELO (Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant) si Adam Nowak, Vicepresedintele CEJA (Consiliul European al Tinerilor Agricultori).

Cu o participare semnificativa si diversificata, conferinta a avut loc la Face Convention Center din Bucuresti, incepand cu ora 12:00 si a reprezentat un forum de discutii si schimb de idei esential in ceea ce priveste problemele si oportunitatile sectorului agricol. Evenimentul a reusit sa aduca la un loc experientele si cunostintele fermierilor tineri si seniori, sa faciliteze dialogul intre actorii politici importanti si sa incurajeze colaborarea cu parteneri internationali.

Agricultura reprezinta un pilon vital al economiei Romaniei si Europei, iar aceasta conferinta a avut ca scop identificarea si promovarea solutiilor inovatoare pentru dezvoltarea durabila a acestui sector. Participantii au avut ocazia sa abordeze provocarile semnificative cu care se confrunta agricultura, cum ar fi imbatranirea populatiei fermierilor, scaderea veniturilor si schimbarile climatice, si sa propuna solutii inovatoare pentru a depasi aceste obstacole.

Conferinta a debutat cu o sesiune dedicata oportunitatilor si provocarilor pentru tinerii fermieri din Romania si Europa. In cadrul acesteia, au fost prezentate si analizate politicile publice romanesti si europene, precum si contextul social-politic si economic in care opereaza sectorul agricol. Participantii au avut ocazia sa afle despre cele mai recente initiative si proiecte care vizeaza sprijinirea dezvoltarii fermierilor tineri.

Momentul culminant al conferintei a fost prezentarea propunerii de creare a unui Centru European pentru Formarea si Promovarea Tinerilor Lideri in Agricultura. Propunerea pentru infiintarea acestui centru a fost sustinuta de reprezentantii si partenerii Clubului Fermierilor Romani, fiind considerata o oportunitate deosebita de dezvoltare si promovare a tinerilor lideri din agricultura.

In continuarea conferintei, primul panel de dezbateri a abordat problemele economice ale sectorului agricol, cu accent pe dezvoltarea durabila si sprijinirea tinerilor fermieri. Participantii au discutat despre mecanismele de sprijinire a tinerilor fermieri, inclusiv finantarea prin fonduri europene, accesul la credite si piete, dezvoltarea si promovarea de noi modele economice pentru cresterea valorii adaugate.

Al doilea panel s-a concentrat pe aspecte de mediu si pe solutiile digitale necesare pentru dezvoltarea agriculturii si cresterea sustenabilitatii in acest sector. Expertii invitati au prezentat exemple concrete de aplicare a solutiilor digitale in agricultura si au discutat despre modalitatile de formare si educare a tinerilor fermieri pentru a utiliza aceste tehnologii inovatoare.

Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani, a subliniat: “Suntem incantati sa constatam succesul rasunator al acestei conferinte si implicarea activa a fermierilor tineri si seniori, a actorilor politici si a tuturor celor activi in dezvoltarea agriculturii. Prin aceasta conferinta, am reusit sa promovam initiativele si modelele de succes care contribuie la cresterea performantei agriculturii din Romania. Ne dorim sa continuam sa sprijinim si sa pregatim tinerii fermieri pentru a deveni lideri de succes in agricultura si sa transformam agricultura romaneasca intr-un model de referinta pentru performanta economica, sociala si de mediu.”

Conferinta Nationala „Tineri Lideri pentru Agricultura” a oferit participantilor oportunitatea de a-si impartasi experientele si de a-si dezvolta retele de contact. Prin schimbul de opinii si transferul de cunostinte, participantii au identificat solutii inovatoare care vor contribui la cresterea performantei si sustenabilitatii afacerilor lor.

Evenimentul a marcat, de asemenea, continuarea programului de formare „Tineri Lideri pentru Agricultura”, derulat cu succes de Clubul Fermierilor Romani inca din 2019. Peste 200 de tineri fermieri au absolvit acest program pana in prezent, iar obiectivul Clubului este de a pregati 1.000 de tineri in urmatorii ani, oferindu-le instrumentele si cunostintele necesare pentru a conduce afaceri agricole de succes si pentru a contribui la dezvoltarea durabila a sectorului agricol romanesc.

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermierilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *