MADR sustine invatamantul liceal agricol, incepand cu anul scolar 2019-2020. Lista investitiilor finantate de MADR

MADR sustine invatamantul liceal agricol, incepand cu anul scolar 2019-2020. Lista investitiilor finantate de MADR

 

mmIncepand cu anul scolar 2019-2020, MADR impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale urmeaza sa selecteze dintr-un numar de peste 150 de licee tehnologice care au clase de agricultura, licee tehnologice care au in prezent profil preponderent agricol. Masura va fi luata ca urmare a aparitiei Legii nr. 57/2019. In conformitate cu prevederile Programului de Guvernare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a elaborat proiectul de lege care reglementeaza activitatea liceelor agricole, in sensul stoparii declinului acestora, asigurand corelarea programei scolare si a specializarilor cu noile realitati din agricultura.

In vederea dezvoltarii invatamantului liceal agricol, MADR va asigura finantarea unor investitii si a unor cheltuieli materiale, dupa cum urmeaza:
1. a) Constructii agricole si zootehnice, inclusiv modernizarea acestora;
2. b) Achizitionarea de combine, tractoare si echipamente de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigatii, motoare si alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice si a atelierelor mecanice, animale vii si echipamente specifice activitatii in zootehnie si medicina veterinara, echipamente de procesare;
3. c) Infiintarea de plantatii pomicole, viticole, sere, solarii si rasadnite;
4. d) Alte tipuri de constructii precum cantine, internate, sali de sport, inclusiv modernizarea acestora.

Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, care nu au in proprietate sau in administrare terenuri agricole, vor primi in folosinta, cu sprijinul MADR, o suprafata de teren de minimum 10 ha pentru constituirea loturilor didactice.

Practica de specialitate a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se va asigura cu sprijinul unitatilor subordonate MADR, in colaborare cu inspectoratele scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti.

Citeste si Peste 15.000 cereri de inscriere in Programul de sprijin pentru tomate, aproape dublu fata de 2017

O alta masura ce va fi luata in sprijinul invatamantului agricol o reprezinta infiintarea de noi specializari in domeniul agricol in functie de nevoile identificate la nivel local sau zonal.

Prin realizarea acestor investitii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmareste sa creeze conditiile necesare pentru a atrage cat mai multi elevi, in cadrul acestei forme de invatamant, de asigurare a fortei de munca tanara in agricultura, cu un nivel corespunzator de pregatire profesionala, astfel incat sa raspundem cerintelor actuale si de perspectiva ale sectorul agricol.

Citeste si Producator de fructe: Toata lumea vrea mere care sa reziste pe rafturile supermarketurilor 3 saptamani, ceea ce noi nu putem oferi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *