Producator de fructe: Toata lumea vrea mere care sa reziste pe rafturile supermarketurilor 3 saptamani, ceea ce noi nu putem oferi

Producator de fructe: Toata lumea vrea mere care sa reziste pe rafturile supermarketurilor 3 saptamani, ceea ce noi nu putem oferi

 

NEAMTIU2018 a fost un an cu productii mari la mere, motiv pentru care si vanzarea fructelor s-a realizat cu dificultate chiar si la preturi mici. Multi producatori au preferat nici sa nu mai culeaga merele, pentru ca nu se justifica economic. Cei care au facut-o le mai au si acum in depozite si tot mai spera sa scape de ele. Poate daca ar reusi sa livreze mai mult in supermarketuri, lucrurile ar sta cu totul altfel, insa, din pacate, acestea nu se inghesuie sa cumpere fructe din Romania pentru ca nu “corespund’’ din punct de vedere al calitatii. De aceasi lucru s-au plans recent si producatorii de cartofi care se confrunta cu aceeasi problema, iar, din pacate, nu sunt singurii…

Citeste si PNDR 2014-2020: Doar 14 proiecte finalizate pe sM 4.1a (Investitii in exploatatii pomicole). Unul din doua proiecte, respins!

“N-am prea vandut, inca mai avem paleti de mere pe stoc pe care nu stim cum le valorificam, pentru ca deocamdata nu exista cerere…Toata lumea vrea mere care sa reziste pe rafturile supermarketurilor 3 saptamani, ceea ce noi nu le putem oferi, pentru ca am ridica costurile, ar fi foarte mari”, ne-a declarat Nicolae Neamtiu, administratorul Agricola Bergamelli (localitatea Dobarca, judetul Sibiu), pe care l-am intalnit recent la Conferinta Nationala a Pomiculturii desfasurata la Poiana Brasov.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Si atunci ce variante mai sunt? “Am vandut prin piete, cateva magazine din Sibiu, insa este destul de dificil. La procesare, am dat merele cu 23 de bani/kg la fabrica de la Raureni”, a mai declarat Neamtiu.

Pe de alta parte, nici nu trebuie trecuta cu vedere nemultumirea pomicultorilor romani vis-à-vis de strategia furnizorilor de inputuri pentru pomicultura, oferta de pe piata romaneasca fiind cu mult mai redusa decat ceea ce exista in alte tari.

Citeste si Top producatori mere in UE. Romania, locul trei

Ori in lipsa anumitor produse, este normal ca fructele autohtone nu se pot ridica la un nivel calitativ similar ofertei de pe alte piete sau cel putin asa sustin producatorii…

In replica, furnizorii de inputuri spun ca nu este chiar asa de simplu sa aduci produse noi pe piata locala, trebuie timp si costa destul de mult…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *