UPDATE: Finantele au aprobat HG privind sprijinul pentru productia de legume cultivate in spatii protejate

UPDATE: Finantele au aprobat HG privind sprijinul pentru productia de legume cultivate in spatii protejate

 

UPDATE 20 MAI: Finantele au aprobat HG privind sprijinul pentru productia de legume cultivate in spatii protejate, a anuntat, in data de 20 mai,  Ionel Paunel, reprezentantul Uniunii Salvam Taranul Român. Cu o zi inainte, membrii Uniunii au cerut ministrului Finantelor Publice, Alexandru Nazare, urgentarea aprobarii proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume  pentru anul 2021, hotarare care se afla in procedura de avizare inca din luna martie.

“Dupa cum bine cunoasteti, micii producatori agricoli au nevoie urgenta de finantare pentru a putea fi competitivi pe piata interna si nu numai. Cu toate acestea, desi sumele au fost reduse, acestea sunt mai mult decat necesare producatorilor agricoli. Conform programului de guvernare 2020 – 2024, guvernul si-a asumat sa sustina sustinerea producatorii mici si mijlocii ”… pentru a asigura nevoile pietelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniti pentru a ramane conectati la pietele nationale si regionale”, ori, proiectul de Hotarare de Guvern nu face altceva decat sa sprijine producatorii mici si mijlocii”, se mentiona in scrisoarea adresata lui Nazare.

Ce spuneau legumicultorii

Producatorii agricoli asteapta cu deosebit interes Hotararea de Guvern, desi organizatiile profesionale au fost consultate la elaborarea acesteia in cursul lunii martie 2021, aprobarea acesteia intarzie nejustificat de mult, potrivit documentului mentionat.

“Totodata atragem atentia asupra faptului ca fara o predictibilitate privind finantarea si sprijinul acordat de Guvern, producatorii agricoli nu vor putea sa infiinteze culturile eligibile la ajutorul de MINIMIS, dupa cum bine cunoasteti pentru a produce categoriile de produse eligibile necesita pregatirea terenurilor, rasadurilor etc, din timp, aceste culturi nu pot fi infiintate ad-hoc”, atrag atentia legumicultorii.

Citeste si Top culturi valoare sprijin cuplat 2020: Legume in sere si solarii (4.844,4 euro/ha) si castravetii in camp (3.391,4 euro/ha)

Ei spun ca sumele au fost mult diminuate prin comparatie cu anul trecut, iar sprijinul acordat producatorilor mici si medii pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID 19 au fost insignifiante, prin comparatie cu compensatiile acordate de alte state sau in alte sectoare agricole. Mai mult anul 2020 a fost un an cat se poate de capricios a debuta cu inghet timpuriu urmat de inundatii si mai apoi de seceta pedologica fapt ce a afectat producatorii de legume in spatii protejate mici si medii.

“Fata de aspectele prezentate consideram ca este justificata solicitarea noastra de urgentare a avizarii Hotararea de Guvern pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021”, sustin legumicultorii.

Ministrul Adrian Oros a promis in martie un ajutor maxim de 2.000 euro/1.000 mp pentru fiecare beneficiar care cultiva legume in spatii protejate (tomate, castraveti, ardei, vinete si varza).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *