Legea 118/2020 intra in vigoare, incepand cu data de 20 februarie! Cine nu recicleaza separat si gunoiul vegetal va fi amendat. Practic, toate resturile vegetale, crengi, frunze, coji de fructe sau de legume – trebuie aruncate separat sau chiar reciclate, in propria gospodarie. Amenzile pot ajunge la 800 de lei pentru persoane fizice si la 20 de mii, de lei pentru persoanele juridice, potrivit Stirile Protv. „Astea sunt resturi de la fasole, care sunt foarte bune, menţine fosforul, am inţeles. Astea in primavara sunt foarte bune” explica un agricultor. Pentru acest gospodar din comuna Babana, judeţul Arges, si alţi aproape 3.000 de oameni, primaria a amenajat inca de acum trei ani un sistem de compostare. Fiecare gospodarie a primit cutii de lemn, in care sa-si arunce resturile vegetale, pe care pot sa le foloseasca, ulterior, in gradini.
Ion Iliescu, localnic: „Aici avem resturi de la bucatarie, coji de ceapa, banane, coji de mere, legume si fructe, ce nu mananca pasarile. Dupa ce se putrezesc, le iau si le intind pe loc, bag si in solar. De ce sa arunci resturile menajere cand poţi sa le folosesti pentru ingrasarea pamantului?!”
Resturile vegetale sunt pastrate si luni intregi inainte de a fi folosite.
Citeste si Ferma moderna de ovine in judetul Arad pe bani europeni
Nicolae Zamfir, alt localnic: „Sunt de aproximativ o luna-doua si deja sunt in putrefacţie, adevarat balegar. Dupa 3-4 luni de zile le scoatem de acolo si le punem la pomii din gradina.”
Reciclarea deseurilor vegetale a inceput sa se extinda si la orase, nu doar in sate, unde, pana anii trecuţi, frunzele, crengile si chiar miristile erau aprinse in plin camp. La Galaţi, de pilda, firma de salubritate ridica separat gunoiul vegetal.
Anamaria Ionascu, Administrator de Asociaţie de Proprietari: „Dansii vin cu masina si ridica aceste deseuri.”
Reporter: Sunt locuri de depozitare sau le pun langa ghena de gunoi?
Anamaria Ionascu: „Nu, le punem de obicei in gradina blocului, in saci, si dansii vin sa le ridice.”
Din februarie, legea compostului va fi obligatorie pentru toata lumea. Cine nu isi colecteaza gunoiul separat, risca o amenda intre 400 si 800 de lei, iar daca vorbim despre firme, sancţiunile ajung si la 20.000 de lei. La finalul lui 2023, Romania trebuie sa isi atinga ţinta de reciclare de deseuri, capitol la care ţara noastra este codasa.
Puteti consulta Legea Compostului aici.