Lavanda Lola, o afacere din pasiune care aduce si profit

Lavanda Lola, o afacere din pasiune care aduce si profit

 

lavandaIn urma cu aproape sapte ani, au infiintat primele suprafete cu lavanda la Bontida, de altfel la acea vreme erau printre primii investitori in domeniu nu doar de la Cluj, ci si din tara. Au inceput cu 2.200 metri patrati si multa pasiune, iar acum au ajuns la 1,2 hectare si se declara foarte multumiti de alegerea facuta. O afacere de familie, de care se ocupa toata lumea de la Maria Serpar, careia i se spune Lola – de unde si numele business-ului Lavanda Lola – Anca, fiica sa, pana la nepotica si, bineinteles, barbatii casei. Acum, dupa sapte ani de la debutul activitatii, Anca a facut pasul decisiv, a renuntat la jobul dintr-o multinationala pentru a se dedica suta la suta afacerii proprii.

„A fost o decizie pentru mine si afacerea mea, sunt impacata”, povesteste Anca care este pasionata foarte mult de ceea ce face. Pana la urma, are si dreptate, pentru ca „orice lucru facut cu drag si suflet, mai devreme sau mai tarziu, isi arata roadele”.

Mult mai simplu sa incepi acum…

In 2010, cand au pus bazele afacerii era cu mult mai greu sa incepi ceva in domeniu, spre deosebire de acum, spune Anca. In primul rand, nu existau aproape deloc informatii, ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu se gaseau butasi pe piata locala, – exista un singur producator de butasi, celebrul Ioan Iako, iar pretul lor era mult mai mare.
anca
Au avut noroc ca au ales o varietate care a rezistat bine la conditiile din Romania, dar care s-a si pretat la folosirea florilor in mai multe feluri- buchete, saculeti sau plante decorative. De altfel, catre asa ceva ar trebui sa se orienteze toti cei care vor sa intre in domeniu, sa-si aleaga specii care sa le permita obtinerea cat mai multor tipuri de produse.

Lavanda Lola, de exemplu, a ajuns in prezent undeva la 70 de specii- lavanda mov, argintie, galben, roz, albastra, cerneala. De altfel, asa este si posibil sa iasa pe piata cu o gama care include undeva la 20 de tipuri de produse, de la buchete de lavanda, lavanda la ghiveci, apa de lavanda, sapunuri, uleiuri esentiale, pana la decoratiuni. Aproape jumatate din productia de lavanda merge catre distilare – exista si o instalatie construita in regie proprie-, ceea ce mareste rentabilitatea afacerii.

Familia Serpar nu vinde vrac, pentru ca a reusit sa gestioneze foarte bine productia, astfel incat sa nu ramana nimic nevalorificat. Produsele sunt vandute in general prin targuri – nu exista weekend care sa n-o gaseasca pe doamna Maria in targ-, dar si pe internet.

Cerere exista si din afara, acum de exemplu, Anca poarta discutii cu un partener din Germania care vrea sa-i vanda produsele pe Amazon. Deocamdata, insa, prefera sa fie prezenta pe piata locala, unde exista interes pentru produsele sale si oricum exista destul loc…

Sfaturi pentru incepatori

Pentru cei care vor sa cultive lavanda, Anca are si cateva sfaturi: Sa realizeze analizele de sol, sa fie foarte atenti la marimea suprafatei cu care incep, tinand cont de faptul ca trebuie facute undeva la 7 lucrari pe an, iar costurile sunt destul de ridicate. La 1.000 mp, de exemplu, cheltuielile de la pregatirea terenului, pana la achizitionarea si plantarea de butasi ajung undeva la 3.000 lei.

Nu in ultimul rand, trebuie aleasa foarte bine specia de lavanda, recomandabil fiind ca aceasta sa aiba cat mai multe intrebuintari.

Citeste si Kiwi de Banat pentru plantatiile exotice din Romania

Productie se poate obtine inca din primul an, dupa care in anul doi se ajunge undeva la 2,5 tone, iar in anul trei la 5.7 tone/ha. Planta continua sa creasca pana in anul cinci, iar rotatia culturii se face la 10-15 ani. Pe un hectar se pot pune 12.000-15.000 de plante. Cat despre venituri, faceti singuri socoteala: de la 1.000 de butasi se obtine 3.000 buchete, pe care poti sa obtii 10.000-15.000 de lei. Trebuie doar sa stii cum si unde sa le vinzi.

Sursa: Agroteca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *