Kiwi de Banat pentru plantatiile exotice din Romania

Kiwi de Banat pentru plantatiile exotice din Romania

 

kiwiO afacere de familie ingenioasa, pusa pe picioare langa Lugoj, ar putea transforma Romania intr-un producator de kiwi, mai ales ca aceasta planta este una dintre cele mai cautate in tara noastra. Deja, in Romania, in zona Olteniei, s-au creat plantatii de kiwi, cu familii de plante cumparate de la Lugoj. Proiectul ii apartine unei familii care a cumparat, in urma cu cativa ani, o afacere deschisa de un italian, cu plante ornamentale, pomi fructiferi si vita-de-vie, potrivit Renasterea Banateana. In cativa ani, plantele pot produce fructe cat sa fie comercializate in piete si magazine. Pentru a putea produce fructe mari, e nevoie de o intreaga familie de kiwi: o planta polenizatoare si circa sase plante producatoare. O planta de kiwi costa intre 45 si 75 de lei.

„A venit cineva din Giurgiu, care si-a facut plantatie de kiwi acolo. A cumparat de la noi cam 400 de plante. Vin oameni din Hunedoara, dar si foarte multi producatori din Oltenia, unde am vandut, de asemenea, foarte multe plante de kiwi”, spune Lenuta Ungureanu, care detine aceasta afacere, pe care o intretine alaturi de cei doi fii ai sai.

Plantele de kiwi se dezvolta foarte bine in Romania, este necesar insa ca in primii trei ani acestea sa fie protejate, pe timpul iernii, cu o folie microporoasa.

Pentru ca gradina cu plante exotice se afla langa Lugoj, locuitorii acestui municipiu au deja in kiwi in curti. „In Lugoj sunt foarte multe plante de kiwi, care fac fructe”, spune Lenuta Ungureanu.

Acestea nu sunt singurele plante exotice din gradina lugojencei. Tot acolo cresc nashi hosui (o combinatie intre mar si par), kaki sau gojy, fructe care pot fi gasite in supermarketuri la preturi exorbitante.

Citeste si Idei de afaceri. Profituri mari cu plante in rate

Pe toata perioada anului, cel mai bine se vand familiile de kiwi, toamna fiind insa sezonul vitei-de-vie si al pomilor fructiferi.
In gradina lugojencei se mai afla un arbore de-a dreptul impresionant.

Este vorba de arborele de lalea (liriodendron), care poate creste pana la 15 metri. Florile sunt spectaculoase. Un asemenea arbore costa intre 300 si 600 de lei, in functie de marime.

One thought on “Kiwi de Banat pentru plantatiile exotice din Romania

  1. Aveți kiwi jeni autofertil la ghiveci și câți ani are de când este plantat.
    Cât mă costa cu transport până în Dolj 2 bucăți.
    Puteți să-mi trimiteți o poza pe adresa de mail
    cu ghiveciul.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *