La Bistret, in judetul Dolj, majoritatea terenurilor agricole sunt lucrate de asociatii mari, care aplica tehnologii avansate si au productii bune la hectar. Un astfel de exemplu este si Ion Dinca, care administreaza 1.000 de hectare. Fermierul spune ca a inceput sa faca agricultura in urma cu peste 20 de ani, secretul reusitei sale fiind faptul ca s-a documentat permanent si a tinut pasul cu noutatile care au aparut in acest domeniu, de la seminte si pana la utilaje. Aceasta i-a si permis sa obtina productii foarte mari – circa 11 tone de boabe de porumb/ha sau 8 tone de grau/ha, in conditiile in care terenul in zona nu se iriga.
„Aplicam tot ce e nou in tehnologie si pentru ca terenul difera de la o parcela la alta, noi facem pedologia solului din doi in doi ani, sa vedem cum stam. In functie de asta echilibram corect prin rotatia culturilor structura terenului, altfel nu sunt rezultate. Eu sunt in permanenta in mijlocul culturilor. Un agricultor care sta in mijlocul culturilor stie exact ce trebuie facut. Daca vrei sa semeni acum si sa te duci la vara la recoltat, atunci nu ai ce recolta. Productiile se obtin atat datorita ingrasamintelor, cat si modului in care suntem dotati. In urma cu cinci – sase ani am achizitionat utilaje de ultima generatie, performante. Avem un tractor care face cat 10-12 tractoare de pe vremuri. Un astfel de tractor, la lucrarea de erbicidat face in jur de 200 de hectare la zi. Daca le spui agricultorilor mai vechi acest lucru, nu le vine sa creada. Productiile sunt pe masura. Spre exemplu, anul trecut am facut la porumb 11.000 kg de boabe la hectar in sistem neirigat, floarea-soarelui peste 3.000 kg/ha, iar grau – 6.200 kg/ha. Au fost parcele pe care s-au obtinut productii de 8.000 kg la hectar la grau“, a declarat pentru Gazeta de Sud Ion Dinca.
Rapita, o cultura profitabila
Investitiile in utilaje au fost realizate cu fonduri proprii, cu fonduri europene, dar si din credite de la banca. Productiile mari i-au asigurat venituri considerabile, in ciuda preturilor mici la care comercializa produsele. Anul acesta, mizeaza pe rapita si floarea-soarelui, ale caror preturi la kilogram sunt de peste doua ori mai mari decat la celelalte culturi.
Citeste si O ferma cu 3.000 ha din Adunatii Copaceni a inregistrat un EBIDTA de 35% in ultimii trei ani
„Deja au venit la contracte cu 50 de bani kilogramul de orz si 60 de bani kilogramul de grau. E nimic! Cei care fac productii sub 4.000 de kilograme la hectar pot sa-si inchida portile pentru ca nu au cum sa reziste pe piata. Am vazut in revistele de specialitate ca pretul la rapita s-ar putea sa fie intre 1,7 si 1,8 lei/kg, ceea ce ne bucura foarte mult. Va dati seama ca la o productie de 2,5 tone sunt 5.000 de lei. La grau trebuie sa obtii opt tone ca sa ajungi la suma asta. Am cultivat 200 de hectare de rapita si am toata speranta sa recuperez pretul de la grau. Rapita este o cultura mai pretentioasa, trebuie urmarita pe flux si putini au curajul sa o puna. Si floarea-soarelui a avut un pret bun anul trecut, 1,4 lei/kg. Rapita si floarea-soarelui vor fi cele mai profitabile culturi“, a mai declarat Ion Dinca.