Laszlo Borbely: Sistemul de management integrat privind colectarea deseurilor nu functioneaza optim, in Romania

Laszlo Borbely: Sistemul de management integrat privind colectarea deseurilor nu functioneaza optim, in Romania

 

borbelyColectarea selectiva de deseurilor a devenit obligatorie de curand si in Romania. Desi exista cateva instrumente legislative care functioneaza „mai bine sau mai putin bine, din pacate, din cauza unor motive obiective si subiective, sistemul de management integrat privind colectarea deseurilor nu functioneaza optim in acest moment in Romania”, considera consilierul de stat si coordonatorul Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila. Despre cat de eficienta este in prezent legislatia privind reciclarea, dar si despre problemele intampinate de autoritati in implementarea strategiilor asumate la nivel international vorbeste Laszlo Borbely, consilier de stat in Guvernul Romaniei.

– In Strategia nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030 se mentioneaza ca „reciclarea este imperativa”. Cum vor putea fi rezolvate intr-un termen relativ scurt problemele reciclarii si colectarii deseurilor avand in vedere ca Romania are a doua cea mai slaba rata de reciclare din Europa?

Trebuie sa completam cadrul legislativ cu o schimbare a mentalitatii. Intr-adevar, rata reciclarii nu este multumitoare. Pe de alta parte, Romania genereaza cea mai redusa cantitate de deseuri municipale pe locuitor din UE, conform Eurostat. Cu siguranta putem imbunatati lucrurile si in privinta reciclarii si colectarii selective.

Citeste si Schimbarile climatice schimba fata agriculturii romanesti! Desertificarea, un mare pericol! (Analiza)

– Anul trecut, au existat mai multe avertismente ale Comisiei Europene care atentionau statele membre ca risca sanctiuni importante daca rateaza tintele de reciclare, iar Romania a fost direct vizata in acest sens. Pentru anul viitor tinta de reciclare a Romaniei este una aproape imposibil de atins in domeniul reciclarii (50% pentru deseurile municipale). Cum se va rezolva aceasta situatie? Care sunt demersurile intreprinse in acest sens de catre autoritati?

Colectarea selectiva a devenit obligatorie de curand in Romania. Prin urmare avem cateva instrumente legislative care functioneaza mai bine sau mai putin bine. Din pacate, din cauza unor motive obiective si subiective, sistemul de management integrat privind colectarea deseurilor nu functioneaza optim in acest moment in Romania. Si aceste lucruri le putem discuta in relatia interinstitutionala cu Ministerul Mediului si cu autoritatile locale. Este important sa urmarim blocajele care apar si ce anume le cauzeaza. Apoi intervine rolul de catalizator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila. Cu alte cuvinte, menirea noastra este colaboram cu toate partile implicate astfel incat sa gasim solutia optima. Sunt convins ca doar prin aceasta abordare constructiva vom reusi sa depasim toate aceste obstacole si sa atingem tinte indraznete.

– De ani de zile problema colectarii si reciclarii selective a deseurilor este una greu de solutionat, autoritatile locale nereusind sa gaseasca o rezolvare satisfacatoare la nivelul localitatilor. In zonele rurale astfel de proceduri aproape ca nu exista. Aveti in vedere imbunatatirea legislatiei in acest domeniu? Ce solutii s-ar putea adopta?

Citeste si Cum arata fermele viitorului: vehicule autonome, drone, roboti si multa inginerie genetica avansata (video)

Sunt cateva judete, unde, functionand sistemul integrat sunt implicate cu rezultate bune foarte multe comune. Departamentul pentru Dezvoltare Durabila a dezvoltat o relatie de colaborare foarte buna cu primariile pentru ca acolo este locul unde se intalnesc problemele unei comunitati. Am transmis Strategia pentru dezvoltare durabila catre toate primariile si vom avem discutii aplicate cu fiecare astfel incat sa le implicam in demersul nostru mai amplu de tranzitie catre o societate durabila care include si problema reciclarii. Nu intotdeauna metodele rigide, coercitive, sunt cele care functioneaza.

Sursa: Foodbiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *