Investitiile in educatie, cheia pentru avansarea egalitatii de gen in agricultura. In Romania, doar 675.000 femei sunt implicate in antreprenoriat!

Investitiile in educatie, cheia pentru avansarea egalitatii de gen in agricultura. In Romania, doar 675.000 femei sunt implicate in antreprenoriat!

 

Corteva - eveniment Femei in Agricultura (1)Corteva Agriscience, unul dintre cei mai mari furnizori de inputuri in agricultura, a organizat cu ocazia Zilei Internationale a Femeilor din Mediul Rural, celebrata in toata lumea pe data de 15 octombrie,un eveniment insotit de panel de discutii pentru a radiografia situatia actuala a doamnelor din Romania active in domeniu. La eveniment au participat peste 80 de femei fermier, presa, reprezentanti din institutii de stat, asociatii, profesori si manageri ai unor companii agricole cheie, se arata intr-un comunicat al companiei.

Panelul de discutii a reunit o varietate de opinii din partea doamnelor Maria Cirja, director de marketing Corteva Agriscience Romania, Elena Tatomir, director general Directia Generala Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Ana-Maria Busoniu, Secretar de Stat, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene, Crenguta Barbosu, manager Program Agricol WorldsVision Romania si Cristina Chiriac, presedintele Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin din Romania (CONAF).

Discutiile au reliefat o crestere a nivelului de implicare al femeilor din Romania in agricultura si antreprenoriat si au prilejuit expunerea unor studii de caz si exemple de succes din domeniu. Au fost punctate, in egala masura, probleme specifice comunitatilor rurale precum invatamantul, numarul mare de femei inactive pe piata de munca, violenta domestica sau numarul mare mame adolescente. Printre actiunile considerate utile pentru avansarea rolului femeilor in domeniul agricol se numara: cresterea nivelului de educatie si digitalizare in mediul rural, dezvoltarea mai multor unitati de procesare, accesarea de programe de sprijin europene si o mai buna colaborare intre autoritati si intre unitatile de invatamant agricol si fermierii din zonele adiacente.

„Daca vorbim despre agricultura, atunci trebuie sa ne raportam la subiectul egalitatii de gen din doua perspective. Trebuie sa privim lucrurile din perspectiva femeilor angajate in companii agricole care doresc sa aiba cariere de succes, dar si din perspectiva femeilor fermier care detin o afacere de familie si lupta cu diverse bariere in a administra aceste afaceri. In ambele cazuri, felul in care aceste femei sunt tratate are un impact profund asupra dezvoltarii agriculturii si a economiei nationale, precum si a securitatii alimentare, daca privim lucrurile la o scara globala”, a declarat Maria Cirja, director de marketing Corteva Agriscience Romania.

„Exista un interes mare din partea doamnelor pentru domeniul agricol. Din cei 844.000 de fermieri care conduc exploatatii agricole inregistrati de APIA, 275.000 sunt femei. Doar in Ministerul Agriculturii avem circa 400 de femei angajate, iar din cele 58 de licee agricole din tara 30 sunt conduse de femei.”, a declarat Elena Tatomir, director general Directia Generala Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii.
„Suprafetele agricole prelucrate in Romania au crescut, productivitatea este mai mare, se fac anual investitii substantiale in acest domeniu. Dar dincolo de productia agricola, trebuie sa incurajam procesarea si consumul de produse procesate local”, a completat Elena Tatomir.

„Pentru a dezvolta satul romanesc avem nevoie sa aplicam pentru mai multe surse de finantare. Sunt interventii diferite care pot fi finantate prin politica de coeziune si as mentiona aici dezvoltarea invatamantului agricol, infiintarea de start-up-uri sau servicii si economii sociale care sa adreseze persoane vulnerabile sau cele care provin din categorii defavorizate. Colaborarea intre ministere, intre mediul public si privat sau cea dintre consultanti si fermieri devine foarte importanta”, a declarat Ana-Maria Busoniu, Secretar de Stat, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene.

„Agricultura devine un domeniu din ce in ce mai performant, iar pentru a face performanta este nevoie de cunostinte din domenii diverse. Mai mult, insa, credem ca e nevoie de practica si de o colaborare intre fermieri si scolile agricole. Fac un apel la doamnele active in agricultura sa se apropie de tinerii din invatamantul preuniversitar agricol si sa le ofere o sansa. Acestia ar putea fi specialistii de care vor avea nevoie curand”, a declarat Crenguta Barbosu, manager Program Agricol WorldsVision Romania.

„Avem nevoie o cultura antreprenoriala, de experienta si modele de succes. Acest lucru poate fi extrapolat si in agricultura. Numai 675.000 de femei din Romania sunt implicate azi in antreprenoriat, in pozitii de manager, asociat, actionar, administrator sau PFA. Datele statistice arata ca sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a imbunatati statutul femeii.”, a declarat Cristina Chiriac, presedinte CONAF.

Corteva Agriscience, companie 100% agricola cu departamente puternice de cercetare, producator si furnizor de seminte, produse de protectia plantelor si solutii digitale, tinteste sa devina promotor global al egalitatii de gen pe plan global si, mai ales, in Romania. Intelegand impactul pozitiv pe care il au femeile, compania cauta sa incorporeze egalitatea de gen in cultura sa si sa beneficieze de efectele echilibrului de gen.

Corteva Agriscience a comandat anul trecut un studiu amplu, care a colectat date din 17 tari pentru a sublinia importanta femeilor in domeniul agricol si pentru a identifica barierele care stau in calea unei implicari depline si de succes a acestora. Rezultatele studiului arata ca, desi femeile sunt foarte incantate sa lucreze in acest domeniu, ele simt o discriminare de gen destul de raspandita care variaza de la 78% in India pana la 52% in SUA. Doar jumatate dintre femei spun ca au la fel de mult succes ca barbatii cu aceleasi aptitudini, 42% afirma ca beneficiaza de aceleasi sanse ca omologii lor barbatii si 38% spun ca sunt imputernicite sa ia decizii privind modul in care sunt utilizate fondurile in ferme si agricultura. Aproape 40% dintre respondenti spun ca au venituri mai mici decat barbatii si un acces mai limitat la surse de finantare.

Citeste si O treime din exploatatiile agricole din Romania sunt conduse de femei!

Corteva doreste sa implice mai mult companiile, comunitatile locale, autoritatile si grupurile de femei din diverse etape ale productiei agricole si sa le ofere acestora o platforma de comunicare, schimb de experiente si sfaturi.

Despre Corteva Agriscience

Corteva Agriscience este o companie globala, pur-agricultura, tranzactionata pe bursa, care ofera fermierilor din intreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat si divers de seminte, solutii pentru protectia culturilor si solutii digitale axate pe maximizarea productivitatii si cresterea randamentului si profitabilitatii.

Citeste si Schimbarile climatice schimba fata agriculturii romanesti! Desertificarea, un mare pericol! (Analiza)

Avand in portofoliu unele dintre cele mai usor de recunoscut marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, care pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa colaboreze cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare. Corteva Agriscience a devenit o companie independenta listata la bursa pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricola a DowDuPont. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *