Laszlo Borbely: Risipa alimentara nu are legatura directa cu puterea de cumparare. Este vorba mai degraba de un model de consum

 

borbelyLegislatia privind risipa alimentara este extrem de importanta, sustine consilierul de stat si Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, Laszlo Borbely. Insa, pe langa aplicarea legislatiei, „trebuie sa existe si o comunicare catre publicul larg, o abordare axata pe consumatorii finali”, a mai explicat consilierul de stat intr-un interviu acordat Food Biz. Sa recunoastem, insa, ca in Romania, risipa alimentara este un fenomen, ca vrem sau nu sa recunoastem, care n-are nicio treaba cu puterea de cumparare. Tine mai mult de un mod de viata…

– Cum se explica faptul ca romanii sunt in topul risipei alimentare, desi au una dintre cele mai mici puteri de cumparare dintre cetatenii Uniunii Europene?

Risipa alimentara nu are neaparat o legatura directa cu puterea de cumparare. Este vorba mai degraba despre un model de consum. De aceea, comunicarea catre publicul larg reprezinta una dintre cele mai importante componente ale activitatii noastre. In viziunea noastra, putem implementa Strategia nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030 doar daca implicam toti cetatenii si producem o schimbare de mentalitate.

Citeste si Cum arata fermele viitorului: vehicule autonome, drone, roboti si multa inginerie genetica avansata (video)

– Cat de eficienta este legislatia implementata de Romania, din acest an, in domeniul risipei alimentare tinand cont de faptul ca are norme care privesc mai mult marile lanturi comerciale, unde risipa alimentara este mult mai mica in comparatie cu cea a gospodariilor?

Legislatia din domeniul risipei alimentare este extrem de importanta. Fara a avea un cadru legal, nu putem combate acest fenomen. Departamentul pentru Dezvoltare Durabila a jucat un rol important in aceasta privinta prin reprezentantul pe care l-am avut in grupul de lucru pentru elaborarea normelor metodologice initiat de Ministerul Agriculturii. In prezent suntem preocupati de modul in care acestea functioneaza, pentru a aduce eventuale imbunatatiri. Desigur, in completarea acestui cadru legal trebuie sa venim si cu o abordare axata pe consumatorii finali. Aici intervine nevoia de popularizare a unor principii pe care am descris-o la intrebarea anterioara. Pe termen scurt, vom lansa, in mii de exemplare, o brosura prin care vom populariza in randul elevilor gesturi anti-risipa alimentara si o atitudine eco-responsabila.

– Care sunt problemele cele mai importante si care ar trebui rezolvate in viitorul apropiat pentru reducerea semnificativa a risipei alimentare in cadrul gospodariilor?

Citeste si Werner Stein, fondatorul Stein & Partner: Managerii de top in domeniul agriculturii sunt foarte greu de gasit

Cadrul legal nu poate fi suficient si eficient pentru combaterea risipei alimentare de la nivelul gospodariilor. Prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila ne propunem sa promovam un consum responsabil. Exista o multime de trucuri si sfaturi care, facute cunoscute la nivelul publicul larg, pot conduce la reducerea risipei alimentare. Noi incercam sa le aducem in atentia populatiei. Suntem convinsi ca in momentul in care vor cunoaste avantajele unui stil de viata durabil, oamenii vor imbratisa aceste principii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *