Israelul dezvolta primul soi  de rosii din lume rezistent la virusul fructelor (ToBFRV)

Israelul dezvolta primul soi de rosii din lume rezistent la virusul fructelor (ToBFRV)

 

rosii_israelDupa cinci ani de munca intensa, cercetatorii de la compania israeliana Syngenta Vegetable Seeds Company, lider mondial in agro-tehnologie, au facut un pas decisiv cu dezvoltarea unui nou soi de rosii, primul soi din lume rezistent la virusul fructelor (ToBFRV). Acest virus a devastat peste 50% din recolta de rosii din Israel si din intreaga lume in ultimii sase ani. Israelul este prima tara din lume care a inceput sa cultive noul soi in sere din nord-vestul desertului Negev. Deoarece soiul este rezistent la virus, va fi posibila reabilitarea recoltei de rosii, din care, o mare parte a fost distrusa de virus.

Odata cu revenirea producatorilor va fi posibila extinderea sectorului la dimensiunea initiala. Aceasta va insemna, de asemenea, o crestere semnificativa a productiei de tomate israeliene si, prin urmare, mult mai putin sau chiar nici un import de rosii in Israel si preturi mai mici pentru consumatori.

Pana in 2014, randamentele anuale ale culturilor de tomate in Israel au avut in medie aproximativ 200.000 de tone.
Infectia cu virusul ToBRFV a dus an dupa an la o scadere persistenta a randamentelor, care au reprezentat doar 50% din realizarile lor anterioare, daunele economice ajungand la aproximativ 120 de milioane sekeli.

Zeci de ferme mici din Israel s-au confruntat cu prabusirea financiara. Scaderea accentuata a randamentelor a dus, de asemenea, la preturi mai mari pentru consumator si la importul unor cantitati fara precedent de rosii, in principal din Turcia si din Fasia Gaza.

Coontinuarea pe Animanews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *