Vor primi ajutoare fermierii afectati de COVID-19 si in 2021? Raspunsul sefului APIA

Vor primi ajutoare fermierii afectati de COVID-19 si in 2021? Raspunsul sefului APIA

 

adrian_pinteaAdrian Pintea, seful Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a declarat intr-un interviu exclusiv acordat FoodBiz.ro ca introducerea unor masuri noi de ajutor, in acest an, pentru fermierii afectati de criza COVID-19 depinde de evolutia pandemiei COVID-19, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va trebui sa tina cont de deciziile care se iau la nivelul Comisiei Europene in acest sens. Incepand cu data de 14 octombrie 2020 APIA a implementat mai multe scheme de plata, toti fermierii eligibili fiind platiti integral pana la aceasta data, a precizat Adrian Pintea, directorul general al APIA.

Schemele de sprijin de care au beneficiat fermierii au fost finantate atat din bugetul national, cat si din fonduri europene. Astfel, din bugetul national au fost finantate urmatoarele 4 scheme:
Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul suin in contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19. Pentru aceasta schema s-au depus 299 cereri de plata, suma platita fiind in valoare de 88.969.456 lei.
– Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19. Pentru aceasta schema s-au depus 315 cereri de plata, iar suma platita este in valoare de 106.378.773 lei.
– Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin in contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19. Pentru aceasta schema s-au depus 544 cereri de plata, cu o suma platita este in valoare de 35.695.350 lei.
– Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii producatorilor din sectorul vitivinicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. Pentru aceasta schema s-au depus 913 cereri de plata, iar suma platita este in valoare de 45.892.518 lei.

Din fonduri europene au fost platite de APIA doua masuri:
Din FEGA – Sprijinul financiar aferent masurii de distilare a vinului in situatii de criza. Pentru aceasta masura s-au depus 24 cereri de plata iar suma platita este in valoare de 19.103.212 euro.
– Din FEADR – Masura 21 Sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor si IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de criza COVID-19 – suma platita este in valoare de 180.216.450 euro pentru un numar de 122.468 fermieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *