Ce spune fermierul Ionut Olteanu despre finantarea din agricultura romaneasca. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta fermierii, iar, din pacate, cu greu va putea fi rezolvata. In Romania, se practica in general o finantare pe termen foarte scurt – pe ciclul de productie, ceea ce inseamna un an, iar dobanda este extrem de mare, spre deosebire de cea din statele din Vestul Europei. Fermierii si-ar dori un termen undeva la 15 ani, dar nimeni nu-i baga in seama.
In conditiile unui an agricol dificil, cum a fost 2020 cu o seceta extrema, multi fermieri au intrat in faliment sau sunt pe cale sa se intample acest lucru, mai ales ca nici ajutoarele promise de guvernanti nu au venit.
“Astazi o finantare pe termen scurt este extrem de paguboasa. Agricultura romaneasca este ramasa mult in urma, lipseste finantarea. In general, se practica o finantare pe termen extrem de scurt – 8 luni un an, practic, se finanteaza un ciclu agricol. Este o finantare extrem de paguboasa si daca faci calcule bine, ajungi sa te finantezi cu 8-10-15%, cu 20% mascat. Una este sa ai banii atunci cand ingrasamintele sunt accesibile la un pret bun, in general vara vara sunt mult mai ieftine, si una este sa te finantezi cu o asa zisa dobanda de 8%, dar care calculata ajunge la 20%, iar in acest an mai ciudatel si cu conditii mai speciale acel 8% ajunge la 40%”, a decarat Ionut Olteanu, fondatorul Agromad Crops.
Pe de alta parte, nu putem ignora, insa, nici fenomenul suprafinantarii micilor fermieri, la fel de periculos, mai ales ca sunt si destui agricultori care nu stiu sa-si managerieze corect resursele financiare si ajung in situatii disperate.
Cert este un lucru, institutiile financiare din Romania practica dobanzi foarte mari, de neimaginat in statele din Vestul Europei, iar creditul furnizor a ajuns sa guverneze agricultura autohtona.
Vezi si video pe Foodbiz.ro.
FoodIntelForum, Ediția a IV-a 2021
FoodIntelForum Ediția a IV-a 2021, cel mai mare si important eveniment international al primaverii din Romania in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa, va avea loc in perioada 27 aprilie – 3 iunie 2021.
Conferintele desfasurate pe parcursul acestui eveniment vor aborda probleme legate de managementul apei în agricultura, asigurarea culturilor, invatamântul agricol, finantare, uragan tehnologic etc.
Forumul este organizat in parteneriat cu: Academia de Studii Economice Bucuresti, #RomaniaFunctioneaza, FoodBiz, Kaufland, AgriSo, CEC Bank, HORA, USAMV, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, LumeaBanilor, Infrapress, TVR International, Agrostandard si Economistul.