Comisia Europeana anunta ca statele membre au aprobat propunerea care permite utilizarea viermilor de faina galbeni uscati ca aliment nou, decizia oficiala a Comisiei urmand sa fie adoptata in saptamanile urmatoare. Noul aliment va putea sa fie consumat ca gustare sub forma de insecte uscate intregi sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu, sub forma de pudra in produse proteice, biscuiti sau produse pe baza de aluat. Asa ca ar trebui sa ne asteptam sa vedem nu peste mult timp biscuiti sau paste din faina de insecte si cine stie ce alte specialitati gastronomice.
Aceasta prima autorizare de introducere a insectelor pe piata UE ca alimente noi are loc in urma unei evaluari stiintifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).
Strategia „De la ferma la consumator” identifica insectele ca sursa alternativa de proteine care poate sprijini tranzitia UE catre un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consuma deja zilnic insecte. In plus, conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), insectele sunt o sursa alimentara sanatoasa si foarte nutritiva, cu un continut ridicat de grasimi, proteine, vitamine, fibre si minerale.
Europenii, pe urmele africanilor
Ramane de vazut cum vor primi europenii noul aliment, iesit din tipare pentru marea majoritate a consumatorilor de rand. Ca sa nu mai vorbim de reticenta multora de a apela la aceasta resursa de hrana. Nu inseamna. insa, ca nu se vor gasi si destui amatori dornici sa fie in pas cu noile tendinte in materie de gusturi.
Pana una-alta, larvele de insecte sunt acceptate in Europa mai degraba ca hrana pentru animale, fiind cautate pentru ca sunt bogate in proteine, grasimi si fibre.
Daca in Europa vor mai trece ceva ani, cel mai probabil, pana cand viermii de faina vor putea fi cumparati din supermarketuri, in alte locuri de pe mapamond cum ar fi Africa, Australia sau Noua Zeelanda exista deja baruri cu insecte, hamburgeri din greieri si diverse alimente pe baza de larve.
Incepand din 2018, anul in care au intrat in vigoare aceste reglementari, EFSA a primit in jur de 160 de cereri pentru evaluarea sigurantei unor “alimente noi”, de la unele derivate din alge pana la o gama larga de specii de insecte.
Sursa foto – rtbf.be