In comparatie cu anii trecuti recoltele timpurii de legume sunt rasplatite mai bine in Romania, ceea ce arata ca investitia in productia profesionala, intensiva este profitabila – ne spune expertul Malagrow, Csaba Éber. El crede ca „primul pas” in investitiile fara aport mare de capital este asigurarea suplimentelor de substante nutritive moderne si stimularea dezvoltarii culturilor care prin fructul timpuriu de calitate pot aduce producatorilor un surplus substantial de venituri.
Preturile legumelor de pe piata de legume din Romania au atins un nivel relativ bun, mai ales in cazul produselor recoltate timpuriu din ferme care practica agricultura intensiva.
Preturile actuale pentru rosii timpurii sau cartofi noi confirma din nou ca merita sa ne orientam spre productia intensiva, profesionala in horticultura – a declarat Csaba Éber. Dupa parerea directorului general adjunct al Malagrow preturile actuale arata ca piata va rasplati producatorii care investesc in asigurarea unor recolte bogate, timpurii si de calitate.
Sezon mai lung, venituri mai mari
Horticultura din Romania s-a dezvoltat substantial in ultimii ani, iar avantajele evidente, vizibile pe piata legumelor configureaza o accelerare a procesului de dezvoltare in viitorul apropiat. Comunitatea de fermieri romani relativ tanara in comparatie cu cele din Europa este deschisa spre inovare si a recunoscut destul de rapid oportunitatile de piata oferite de culturile timpurii de legume.
„Cei care reusesc sa scoata la vanzare legume de calitate in cantitate substantiala inainte de inceperea sezonului obisnuit vor avea un venit considerabil inca din prima jumatate a anului. Iar tehnologia aplicata, cum ar fi cultura in sere cu folie, utilizarea profesionala a biostimulatorilor si irigatia tintita in cea de-a doua jumatate a anului va prelungi cu siguranta sezonul de cultivare. Cultivatorii care utilizeaza aceste tehnologii vor avea venituri pe toata perioada, de la inceputul primaverii pana la jumatatea toamnei. In plus, ei vor obtine preturi mai bune pentru produsele lor la inceputul si finalul sezonului” – ne-a explicat Csaba Éber, care este de parere ca modelul de mai sus devine tot mai popular printre cultivatorii din Romania.
Adoptarea acestui mod de productie nu este simplu, necesita investitii serioase, dedicatie, utilizarea unor mijloace si materiale profesionale. „Din cate se vede, cultivatorii romani sunt deschisi si au inteles ca eforturile lor pot aduce venituri mai mari decat cele cu care s-au obisnuit.”
Cultivare mai sigura
Randamentul financiar al cultivarii produselor depinde de mai multi factori, dar cel mai bun lucru pe care-l pot face cultivatorii este sporirea sigurantei culturii. Trebuie prevenite oscilatiile prea mari de la un an la altul, pentru ca succesul financiar al productiei nu poate fi dependent de factori imprevizibili cum sunt conditiile meteo si preturile.
„Nu putem exclude intru totul acesti factori, dar putem ameliora efectele pe care le-ar putea produce” – a afirmat Csaba Éber.
Una din cheile succesului sta in plantele sanatoase, puternice si rezistente. Suplimentele nutritive si stimularea proceselor de dezvoltare a plantelor sunt printre investitiile necesare in cultivarea timpurie a legumelor. In acelasi timp sunt investitii care necesita capital financiar redus. Stimularea dezvoltarii este extrem de importanta pentru ca este cruciala pentru eficienta cu care pot fi valorificate substantele nutritive aflate in sol.
Utilizarea ingrasamintelor de baza este deja larg acceptata, dar putem imbunatati modul lor de folosire plin planificare mai adecvata. Insa producatorii mai pregatiti si dedicati utilizeaza si ingrasaminte foliare speciale si microelemente, care au un rol major in obtinerea unor rezultate mai bune. Biostimulatorul, reprezentand a treia treapta a profesionalismului, imbunatateste dezvoltarea plantelor pentru a asigura valorificarea substantelor nutritive.
„Substantele active nevalorificate sunt de fapt risipite, iar risipa este luxul cel mai scump platit in agricultura. Pe de alta parte, substantele active asimilate eficient ne asigura ca vom avea plante puternice si fertile chiar si in fazele timpurii. Asadar vom avea si venituri considerabile” – a adaugat directorul general adjunct al Malagrow.
Ideile bune se premiaza
Horticultura din Romania a contabilizat deja multe exemple pozitive, inovatii unice. Scopul Malagrow este sa le prezinte comunitatii de fermieri din Romania.
„In acest scop am lansat concursul Made in Romania la care pot participa horticultorii activi care au aplicat deja metode unice, inovative proprii. Solutiile de crestere a eficientei in productia horticola pot fi depuse pe pagina de internet a concursului Made in Romania. La sfarsitul concursului, Malagrow va oferi premii consistente celor mai bune solutii, practici depuse in concurs” – a precizat Csaba Éber.
Malagrow ofera biostimulanti extrem de performanti, ingrasaminte foliare si alte produse pentru fermierii de horticultura si distribuitorii sai din multe tari din Europa. Compania are peste 30 de ani de experienta internationala in sectorul horticol. In Romania, Malagrow distribuie produsele Valagro care sunt fabricate in Italia.