Fermierii din Moldova pierd, potrivit calculelor proprii, circa 200 de milioane de euro anual din cauza distantei mari fata de Portul Constanta.
“Ne situam intr-o zona total defavorizata comparativ cu alti fermieri din Romania si impactul economic asupra fermelor din Moldova este mult mai mare decat pare, pentru ca aici se produce circa 20-30% din productia de cereala a Romaniei, daca facem un calcul la 3-4 tone la hectar, cu 2 milioane de hectare, sunt vreo 7-8 milioane de tone de cereale care pleaca in port cu vreo 30 de milioane de euro, sunt vreo 200 de milioane de euro pe care noi nu-i castigam pentru ca nu suntem situati intr-o alta zona geografica a Romaniei si nu suntem legati prin infrastructura de portul Constanta”, a declarant Ioan Puiu, un fermier care lucreaza circa 500 de hectare de teren in Botosani, la o conferinta de presa la Iasi.
Un alt fermier prezent la discutii a punctat faptul ca Romania nu ar trebui sa reinventeze apa calda, ci, pur si simplu, sa-si alinieze politicile la cele derulate in alte tari din Europa.
“In Polonia, fermierii au parte de o concurenta loiala si justa, fiind subventionat transportul. Indiferent in care punct din Polonia produci, iti este decontat transportul catre procesare, catre export. Ar fi bine sa se intample si in Romania la fel pentru ca eu nu pot sa concurez cu un fermier din Baragan care da tona cu 30 de euro mai ieftin decat mine, iar, pana la urma, suntem pe aceeasi piata si aceleasi lucrari le face el, aceleasi lucrari le fac eu”, a punctat Cezar Musteata, un fermier care lucreaza in Iasi 750 de hectare de teren.