Emil Balteanu, Granarii: Romanii sunt discriminati de banci in relatia cu strainii; nu ne putem capitaliza pentru a rezista socurilor

Emil Balteanu, Granarii: Romanii sunt discriminati de banci in relatia cu strainii; nu ne putem capitaliza pentru a rezista socurilor

 

Romanii sunt profund discriminati in raport cu strainii cand vine vorba de accesarea de credite pentru achizitia de terenuri, de echipamente sau pentru capitalizarea necesara pentru a putea trece peste socuri de piata provocate de productia slaba din de anii secetosi.

“Ala care vine din Danemarca si cumpara cu zero, nu cu 1% dobanda si are imprumut pentru 25 de ani, ala este egal cu mine care, la orice banca m-as duce nu-mi ofera mai mult de 10 ani. Si noi am avut discutii in cadrul asociatii cu aproape toate bancile din Romania, daca nu chiar cu toate. Niciuna nu ne-a oferit mai mult de zece ani si niciuna nu ne-a oferit mai putin de 2% plus ROBOR. Ce competitie este asta? Despre ce performanta putem vorbi si despre ce capitalizare?”, a aratat Emil Balteanu, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice ACCPT Iaşi ”Grânarii. Dă-te pe brazdă” intr-o conferinta de presa la Iasi.

Din cauza acestei concurente neloiale, strainii au ajuns sa controleze, potrivit unor estimari, circa 30% dintre terenurile arabile din Moldova.

“Tinerii de azi sunt cei care vor trebui sa dea socoteala maine copiilor lor. Tata, ce tara mi-ai lasat? Cu jumatate din pamant vandut, sau mai mult de atat? In judetul Iasi primii doi cei mai mari beneficiari de subventii sunt straini. La fel si in judetul Botosani. In total, strainii au peste 30% din terenurile arabile in judetul Iasi”, a declarat fermierul.

Citeste si AFIR: Modificari privind depozitarea gunoiului de grajd. Ce submasuri sunt vizate.

El a explicat ca, din acelasi motiv, agricultorii sunt foarte vulnerabili in fata socurilor provocate de schimbarile climatice.

“Suntem capitalizati ca sa putem rezista la niste socuri cum a fost cel de anul trecut (seceta prelungita in zona Moldovei –n.r.), sau cum vor fi cele care vor putea sa vina peste un an, peste doi sau peste cinci? Nu suntem…”, a punctate Balteanu.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *