Integrare si agricultura sustenabila la Moara Domneasca

Integrare si agricultura sustenabila la Moara Domneasca

 

moara_domneascaStatiunea Didactica si de Cercetare Dezvoltare Agronomica Moara Domneasca, care include Ferma didactica Moara Domneasca (www.sdbelciugatele.ro ), se afla la 15 km de sediul USAMV Bucuresti, si ofera studentilor nostri un model de ferma mixta, cu mai multe sectoare: Vegetal, Zootehnie, Cultura mare, Pomicultura, precum si un Complex alimentar. Sectorul vegetal exploateaza o suprafata de aproximativ 250 ha, unde sunt cultivate, respectand asolamentele, culturi de grau, triticale, mazare, floarea-soarelui, porumb, rapita si lucerna. Sunt semanate o serie de soiuri si hibrizi de la majoritatea firmelor producatoare de seminte de pe piata, tocmai pentru a urmari evolutia acestora pe zona de SE a Campiei Romane.

Sectorul vegetal, prin speciile cultivate, vine si sustine sectorul zootehnic prin asigurarea unei parti importante din hrana animalelor si pasarilor.

Sectorul Zootehnic detine colectia nationala de palmipede (rate, gaste) si produce anual, in incubatorul propriu. peste 16.000 boboci de rate gaste, in functie de cererea pietei.

De asemenea, detinem un numar de 40 de bovine din rasa Montbeliard, iar productia de lapte este oferita spre comercializare prin dozatoarele din Bucuresti, sediul USAMV, Piata Otopeni si la sediul fermei din Moara Domneasca.

Sectorul pomicol cuprinde 22 ha de mar, 7 ha de prun, 5 ha de nuc, iar productiile de fructe sunt stocate pana la comercializare in depozitul cu atmosfera controlata in 8 celule cu o capacitate de 100 tone fiecare, care permite pastrarea recoltei in conditii, pentru a obtine preturi avantajoase.

Complexul alimentar compus dintr-o terasa (Reforma 9) cu o capacitate de 50 locuri interior si 150 de locuri la terasa in aer liber, o cantina de 100 de locuri, si un salon de evenimente cu o capacitate de 300 locuri.

O mare parte din felurile de mancare servite in complexul agroalimentar utilizeaza ingrediente din cadrul Statiunilor noastre.

Articol scris de Prof. Univ. Dr. Razvan Ionut Teodorescu – Prorector, USAMV Bucuresti

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *