Ministerul Agriculturii are bani sa plateasca, in luna septembrie, doar 80% din despagubirile pentru seceta, restul urmand sa fie achitat dupa rectificarea de buget din octombrie.Concret, ministerul are disponibila o suma de 850 de milioane lei pentru plata despagubirilor pentru seceta, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Fiecare fermier trebuie sa depuna cerere la APIA pentru a-si putea primi banii, adica 80% din suma, care va intra in conturi luna viitoare. Can atat s-a putut de data aceasta….
“Pentru ca aceasta rectificare bugetara din saptamana trecuta ne-a permis sa alocam 850 de milioane lei si aici vreau sa subliniez 850 milioane lei, nu 300 sau 400 milioane lei cum am vazut in alta parte, 850 milioane lei pentru seceta, ceea ce in opinia noastra asigura minimum 80% din cuantum pe care o sa-l directionam ca si despagubire in luna septembrie, urmand ca restul de 20% sau mai putin, cat va ramane, sa fie dat fermierilor la rectificarea din octombrie. Am facut acest lucru pentru ca sa ni se permita ca sume importante sa le dirijam si catre celelalte sectoare din agricultura si aici ma refer la sectorul zootehnic. Si, de altfel, toate programele aflate in derulare sa fie finantate”, a mentionat Oros.
Ministrul Agriculturii s-a intalnit, marti, cu liderii celor mai mari asociatii din agricultura pentru a discuta despre plata despagubirilor catre fermierii afectati de seceta, amenintati de faliment din cauza imposibilitatii de a-si respecta contractele. Fermierii ar urma sa primeasca o despagubire de 925 lei/ha la grau si secara, 805 lei pentru triticale, 912 lei – orz, 951 lei – orzoaica, 772 lei – ovaz si 1.002 lei la rapita.
Ministrul Agriculturii a primit la rectificarea bugetara o suplimentare a bugetului de 3,445 miliarde lei.
“Ce ne asigura aceasta rectificare? Ne asigura sa compensam cat mai echitabil, cat mai echilibrat, cat mai obiectiv pierderile inregistrate de toti actorii din agricultura, atat cei afectati direct de seceta dar si pierderile inregistrate de alte sectoare care au fost lovite indirect atat de seceta, cum este sectorul zootehnic, dar si de evolutia pandemiei Covid-19. Si aici ma refer la sectorul zootehnic, atat bovine pentru lapte, carne, ovine si caprine, porc si pasare si apicultura”, a declarat Oros intr-o conferinta de presa.
Lunea viitoare la sediul Ministerului ar urma sa aiba loc o intalnire cu fermierii, dar si cu traderii si furnizorii de inputuri pe tema relatiilor cotractuale dintre acestia. Cat despre o posibila amanare a ratelor catre banci, este imposibil la acest moment!