Inspet a investit peste 50 de mil. euro in recapitalizare

Inspet a investit peste 50 de mil. euro in recapitalizare

 

Intr-un interviu exclusiv pentru FoodBiz, Ciprian Paltineanu, directorul general Inspet  SA Ploiesti, companie care in 30 de ani de activitate a construit peste 4.000 km din infrastructura Romaniei de transport si distribuție gaze naturale, transport tiței si produse petrochimice, cat si distribuție apa, vorbeste despre suma de 50 milioane euro investita in recapitalizarea companiei.

Este vorba atat de resurse proprii, cat si de fonduri europene, cu privire la care  Ciprian Paltineanu are anumite rezerve. Desi proiectele realizate prin intermediul fondurilor europene pot sa fie de ajutor, atunci cand vorbim de noile tehnologii, digitalizare si sustenabilitate, nu intotdeauna ele sunt si eficiente, pentru ca termenul de implementare este lung, in condițiile in care tehnologiile se dezvolta mult prea rapid, susține managerul Inspet.

Toate investițiile au fost realizate din surse proprii. Am investit peste 50 de milioane de euro in recapitalizarea companiei. Avem un parc industrial foarte mare, multe masini si utilaje de mare putere, care ne permit sa lucram in domeniul construcțiilor specializate. Vrem sa investim si in partea de energie verde pentru uz propriu, dar si in partea de digitalizare.

In cazul nostru, am avut multe oportunitați de a ne axa pe fondurile europene, niste proiecte potențial interesante, dar in final am decis sa nu le accesam. Motivul principal a fost, inclusiv termenul indelungat de implementare. Pentru noi, pentru afacere, nu este bine sa pornim un proiect care poate fi implementat peste doi ani,  cand el este necesar acum.

Am aplicat, de exemplu, la fondurile europene, RablaPlus, cand am inlocuit mare parte din parcul auto cu autovehicule electrice, iar, la ora actuala, avem cel mai mare parc de masini electrice din județul Prahova”, a declarat pentru FoodBiz  managerul Inspet.

Infrastructura de conducte

Ciprian Paltineanu ne-a mai vorbit si de diferitele metode de irigare la care pot apela fermierii si importanța acestora.

Conceptul de infrastructura de conducte este la fel de important ca si infrastructura rutiera si cea de electricitate a Romaniei, spune el.

Irigațiile se pot face si altfel decat prin simplele canale de redirecționare, de protecție la inundații si redirecționarea apelor excedentare catre zonele agricole. Acestea se pot efectua si prin foraje care acceseaza stratul acvifer, iar printr-o rețea de conducte, magistrale, se poate duce apa acolo unde este necesara. Cred ca conceptul de infrastructura de conducte este probabil la acelasi nivel de importanța, precum infrastructura rutiera si cea de electricitate a Romaniei,” a afirmat Ciprian Paltineanu.

Compania are o experiența semnificativa in realizarea de Rețele de distribuție apaprin conducte de fonta sau HD PE.

Inspet a fost inființata in 1991, fiind cea mai marecompanie cu acționariat romanesccu activitate deconstrucții-montaj si antrepriza generala in infrastructura de petrol si gaze naturale.

Printre proiectele realizate de-a lungul timpului se numara execuția celor trei stații de compresoare de gaze (STC Podisor, STC Bibesti si STC Jupa), precum si lotul 1 (primii 180 de km) de conducta in cadrul proiectului BRUA- Faza I, subtraversarea raului Prut si gazoduct Iasi-Ungheni sau modernizarea rafinariei Petrotel-Lukoil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *