Incredibil! Cat costa de fapt purcelul adus din import? Costurile suplimentare ridica pretul pana la 120 de euro

Incredibil! Cat costa de fapt purcelul adus din import? Costurile suplimentare ridica pretul pana la 120 de euro

 

purceiiCrescatorii de porci din Romania asteapta cu sufletul la gura legea reproductiei promisa de autoritati, care ar aduce o gura de oxigen intr-un sector dependent de importuri, in conditiile in care anual, undeva la 1,4 milioane de purcei sunt adusi din strainatate cu costuri foarte mari. Daca ar fi produsi in tara, costul ar fi de 50 de euro pe cap de animal – dar oare cati fermieri romani isi permit sa investeasca intr-o maternitate? – pe cand adusi din import pretul variaza foarte mult, ajungand pana la 82 de euro, dupa cum sustine Gheorghe Scheuleac, un fermier care deține două ferme de creștere și îngrășare a porcilor, o fermă de reproducție (în curs de finalizare), un abator și o carmangerie în județul Suceava. Din pacate, costurile nu se opresc aici, ca sa nu mai vorbim de ingrijorarile privind riscurilor pe care aceste importuri le presupun in ceea ce priveste introducerea unor boli in tara. O problema pe care autoritatile romane par sa o ignore de-a dreptul.

“Avem probleme pentru ca purceii vin de la distante mari, fac mult timp pe drum si sa nu credeti ca nemtii n-au si ei uscaturile lor. Stiu ca trebuie sa plateasca 4-5 euro pentru stationare, nu mai stationeaza, tin purceii in masina fara sa manance si ii aduc la o greutate cu 4 kg in scadere fata de cea de la incarcare (25 kg). Suntem pacaliti pe toate fronturile, ni-i aduc raciti, avem probleme cu ei si le facem tratamente ca sa ii punem pe picioare. Una peste alta, pe noi ne costa 35-40 de euro suplimentar pe fiecare purcel adus in ferma”, a declarat Scheuleac in fata ziaristilor prezenti la turul organizat de AFISS la mai multe ferme din tara.

Iar ca sa va dati seama care este nivelul costurilor, doar un exemplu: in cazul lui Gheorghe Scheuleac, care are doua ferme cu un efectiv de pana la 15.000 porci este vorba de o suma de 600.000 de euro. Ori cate nu ar putea face el cu acesti bani?

Curajul de a merge mai departe…

Gherghe Scheuleac este un crescator de porci care a avut curajul sa se dezvolte pe tot lanțul si sa mearga mai departe in ciuda tutor problemelor, cu APIA, cu AFIR-ul etc. Are circa 150 ha de teren agricol, doua ferme de porci cu efective de aproximativ 15.000 de capete pe an, o ferma de reproductie care va deveni functionala spre finele acestui an (rezolva astfel problema purceilor), dar si abator propriu (taie circa 100 porci pe zi). O evolutie care a avut loc in timp, mai mult de nevoie, s-o spunem pe cea dreapta, dar care acum incepe sa se vada.

s2

Anul trecut, Scheuleac si-a facut abator, iar in acest an a iesit pe piata cu preparatele. Planurile de viitor nu se opresc insa aici….

De ce si-a facut abator? Pentru ca anul trecut, pretul la carne a scazut foarte mult, iar kilogramul se vindea cu 3,5 lei(in viu, carcasa), in conditiile in care costul pentru producerea unui kilogram se ridica la aproximativ 5,6 lei.

Citeste si Culmea saraciei. Carne tocata de 2 lei….

Scheuleac s-a gandit sa-si faca un punct de sacrificare propriu, devenit apoi abator. Un an mai tarziu, de Paste, a scos pe piata primele preparate produse la unitatea din Vornicenii Mari.

s1

Acum are in plan sa investeasca in echipamente de productie care sa dea pluvaloare muncii sale. Nu vrea sa mareasca productia (500 kg/zi), insuficienta pentru a acoperi cererea la nivel regional – dupa cum chiar Scheuleac recunoaste -, tinta lui este sa mentina in viata afacerea de familie pe care copiii lui sa poata sa o duca mai departe….(VP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *