Calitatea graului din acest an in tarile din bazinul Marii Negre este eterogena, potrivit declaratiilor facute de reprezentantii SGS Ucraina (n.red.- SGS activeaza in domeniul inspectiei, verificarii, testarii si certificarii) in timpul forumului Agro-logistic «Dnepr-Danure-Marea Neagra». Nivelul cel mai mare de proteina este inregistrat in Republica Moldova, Rusia si Bulgaria. In Rusia, continutul de proteina s-a ridicat in medie la 12,4%, iar la bulgari la 12,45%. In Romania, continutul de proteina este de 12%, in contextul in care cresterea randamentelor la hectar a influentat acest parametru, in scadere de cativa ani, apreciaza specialistii SGS. In cazul Ucrainei, nivelul estimat este de 11,3%.
De remarcat faptul ca in aceasta tara au crescut cantitatile recoltate de grau furajer, spre deosebire de Rusia si Kazahstan, diferenta de pret intre graul cu continut de proteina de 12,4% si graul furajer este de doar 7 $/to (CPT), potrivit Agritel.