Un cunoscut fermier roman din partea de Vest a tarii spune ca a incercat in zadar in urma cu un an sa obtina bani de la banci pentru a cumpara terenuri agricole. Dupa ce a batut pe la mai multe usi, fara succes insa, pentru ca n-a putut obtine garantii decat pentru o treime din suma de care avea nevoie, s-a lasat pagubas, ba mai mult, a ajuns chiar in situatia sa vanda el terenuri pentru a face rost de bani. Si aceasta in conditiile in care subventiile de la APIA intarzie foarte mult, iar fermierii nu mai stiu de unde sa faca rost de bani pentru a se ocupa de culturile agricole.
‘’Am vrut si eu sa cumpar pamant anul trecut, n-am putut sa obtin garantii decat de 2.700 de euro pe hectar, de unde sa iau diferenta pana la 7.000 de euro. Cu ce sa garantez la banca? Mai alalteieri am vandut 160 de hectare de pamant la un neamt cu 7.000 de euro hectarul’’, a declarat Viorel Matei la o conferinta pe teme de agricultura.
Nu doar garantiile sunt o mare problema pentru agricultori, ci si dobanzile pe care trebuie sa le plateasca cand iau credite, cu mult mai mari fata de cele practicate in statele occidentale, se mai plange Matei.
Donatiile, noua forma de acaparare a pamanturilor de catre straini
Si Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, declara ca achizitia terenurilor de catre straini este o mare problema, dat fiind marimea suprafelor pe care acestia le detin. De au ajuns sa foloseasca tot felul de tertipuri pentru a cumpara pamanturi.
“Mai nou, te faci ruda cu stranul si ii lasi o donatie. E o situatie grava, strainul nu pleaca cu pamantul, dar pleaca cu ce se afla pe el. S-a ajuns ca 30-45% din suprafata Romaniei sa fie cumparata deja”, a declarat Baciu.
Potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditului Rural, pana in prezent doar un numar de 103 fermieri romani au apelat la garantiile oferite de fond pentru a putea sa achizitioneze terenuri agricole. Un numar foarte mic, iar la fel sunt si suprafetele.
Sursa: Agroteca