Importurile de legume proaspete tot mai mari, subiect de dezbatere maine la conferinta Legume Fructe

Importurile de legume proaspete tot mai mari, subiect de dezbatere maine la conferinta Legume Fructe

 

importuri-legume-si-fructeProducătorii locali pot să asigure doar 80% din cererea de piata pentru sectorul legumicol si asta in plin sezon. Statisticile INS arata ca importurile de legume proaspete in perioada 1 aprilie 2014- 31 martie 2015 au crescut la 54,9 mii tone, fata de 49,5 mii tone in perioada similara din sezonul anterior. Doar câteva exemple, anul trecut, țara noastră a importat peste 57 de milioane de kilograme de roşii și nu doar din Europa, la un preţ 0,92 euro, față de exporturi de 1,3 milioane de kilograme la un preţ mediu de 0,66 de euro. Situația este asemănătoare și la castraveți, cu observația că exporturile au fost ceva mai ridicate, cu vreo 5 milioane de kilograme. Se aduce marfă de peste tot, de la Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, până la Polonia, Egipt sau China la prețuri de dumping și nu întotdeauna este vorba de legume care respectă normele de siguranță alimentară.

În 2015, suprafețele cultivate cu legume în România au atins 240.000 hectare, față de 239.000 în anul anterior, iar productia obtinuta a fost de 3,64 milioane de tone, cu 162.000 de tone mai mică fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Maine la Conferinta LEGUME-FRUCTE-FILIERA DIALOGULUI INTRE PRODUCATORI SI RETAILERI ministrul Achim Irimescu va prezenta pozitia Romaniei fata de legea 51 % produs romanesc la raft si ce impact are atenționarea de infringement adusa de Comisia Europeana pe prevederea inclusă în Legea 150/2016 ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *