Groupama a platit fermierilor daune de peste 80 mil. lei, din cauza secetei, in 2020

Groupama a platit fermierilor daune de peste 80 mil. lei, din cauza secetei, in 2020

 

 Liderul pietei de asigurari agricole Groupama a platit fermierilor daune de peste 93 mil. lei fermierilor, in 2020, dintre care 80 mil. lei reprezinta daune determintae de seceta, adica mai mult decat dublu fata de anul anterior. Seceta, grindina, furtuna și ploile excesive au produs cele mai mari daune. Astfel, Groupama a subscris prime brute in valoare de 64 milioane lei in anul agricol 2019-2020.  

Și in ultimul an agricol seceta a ramas pe primul loc in topul evenimentelor climatice care au afectat culturile din Romania, pentru care Groupama Asigurari a platit daune de 80 de milioane de lei. De la an la an, poate fi observat cum diferite regiuni din tara sunt afectate intr-o masura mai mare sau mica de seceta extrema, insa cele mai mari daune sunt grupate in sudul și estul tarii, acolo unde se afla, de altfel, 3 treimi din suprafata agricola totala.

Cu toate ca seceta este un risc ce poate fi acoperit printr-o asigurare, la fel ca grindina, furtunile, inundatiile și nu numai, gradul de cuprindere in asigurare a suprafetelor agricole din Romania este in continuare unul mic, o mare parte din suprafetele cultivate ale tarii nefiind asigurate.

Citește și Fuziune intre Jantzen Development și JD Agro Cocora

“In prezent, estimam ca suprafetele arabile asigurate reprezinta undeva la sub 30%, ceea ce este destul de putin comparativ cu alte tari din Europa. Mutualizarea riscurilor poate fi o cale pentru creșterea gradului de acoperire in asigurarile agricole, acest principiu bazat pe solidaritate fiind unul care are putea avea un aport pozitiv”, a declarat Calin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigurari.

835.000 ha asigurate de Groupama

Masurile pentru sprijinirea fermierilor, precum subventionarea primei de asigurare, pot avea efecte pozitive, insa ele trebuie corelate cu o creștere a gradului de conștientizare a riscurilor, dar și cu alti factori pentru a obtine rezultate cuantificabile. In cazul Groupama Asigurari, de la introducerea Submasurii 17.1, nu s-a inregistrat o creștere semnificativa a numarului de fermieri care aleg sa-și asigure culturile, ci doar a fost largita gama de riscuri asigurate de clientii deja existenti. Conform datelor companiei, o consecinta direct legata de subventionarea primei de asigurare a fost creșterea suprafetei asigurate pentru seceta, de la 12.000 ha in 2017-2018, la 55.000 ha in 2018-2019, respectiv 85.000 ha in 2019-2020.

Per total, portofoliul Groupama Asigurari a evoluat de la aproximativ 600.000 ha in 2012-2013, la 800.000 ha in 2017-2018, iar dupa introducerea primei subventionabile, la 815.000 ha in 2018-2019, respectiv 835.000 ha in anul urmator.

In ultimii 10 ani, asigurarile agricole au caștigat teren, insa ele continua sa intampine o serie de provocari, de la reticenta in randul fermierilor, la reducerea suprafetelor irigate sau lipsa investitiilor sustenabile.

Antiselectia riscului este, de asemenea, o problema in creștere in ultima perioada, acest lucru insemnand ca din ce in ce mai multi clienti prefera sa achizitioneze asigurari care acopera doar riscurile cele mai probabil sa se intample, fara a lua in considerare și alte riscuri suplimentare, mai putin frecvente, dar cu un impact la fel de semnificativ.

Despre Groupama Asigurari

Groupama Asigurari, lider pe piata de asigurari din Romania, este recunoscut pentru calitatea serviciilor şi solutiile flexibile de asigurare oferite celor peste 1 milion de clienti individuali şi peste 80,000 de companii. Face parte  dintr-un grup international de asigurari şi servicii financiare, mutualist si cu o istorie de peste 100 de ani, cu 32.600 de angajati deservind peste 13 milioane de clienti la nivel global.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *