Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sustine ca propunerile de finantare pentru agricultura pentru Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) au fost stabilite in functie de nevoile sectorului. De la irigatii, digitalizare, centre regionale de depozitare a produselor agricole, tonomate cu produse proaspete in scoli, pana la sustinerea reproductiei la porc, toate sunt masuri de care agricultura romaneasca are absoluta nevoie. Acum, totul depinde de Ministerul Fondurilor Europene si de negocierile cu Comisia Europeana, care vor stabili care sunt cu adevarat „prioritatiile” sectorului agricol din Romania.
„Pe PNRR lucram inca din iulie 2020. Am lucrat cu domnul ministru Bolos (n.red – Ioan Marcel Bolos, fost ministru al Fondurilor Europene) si am avut o anumita cursivitate, s-a schimbat ministrul, s-au schimbat probabil si orientarile comisiei si a trebuit sa luam totul de la capat. Am depus fisele, pe care le-am gandit pe nevoile agriculturii romanesti. As da exemplu digitalizarea, care a ramas ca se va face la nivel guvernamental, si irigatiile, combaterea eroziunii solului si a desertificarii, sistemul antigrindina gandit la nivel national cu tot ceea ce inseamna cultura agricoa, apoi cele opt centre logistice regionale de colectare, sortare, ambalare si livrare a produselor, a tot ceea ce producem. Am inclus si trei centre de colectare, sortare, spalare, balotare lana, care era o componenta foarte importanta, dar si reproductia la porc (100.000 scroafe) sau la pasare. Din punctul meu de vedere, Ministerul Agriculturii si-a facut datoria, acum depindem de Ministerul Fondurilor Europene si de negocierile cu Comisia Europeana”, a declarat Simion in cadrul FoodForumIntel 2021.
Video aici.
Teoretic, agricultura are un buget estimat la peste opt miliarde euro, din care numai pentru irigatii ar fi vorba de 6,5 miliarde euro. Sa vedem, insa, si cate din cele 15 propuneri avansate de MADR vor fi acceptate si ce fonduri vor primi.
FoodIntelForum, Editia a IV-a 2021
FoodIntelForum Editia a IV-a 2021, cel mai mare si important eveniment international al primaverii din Romania in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa, va avea loc in perioada 27 aprilie – 3 iunie 2021.
Conferintele desfasurate pe parcursul acestui eveniment vor aborda probleme legate de managementul apei in agricultura, asigurarea culturilor, invatamantul agricol, finantare, uragan tehnologic etc.
Forumul este organizat in parteneriat cu: Academia de Studii Economice Bucuresti, #RomaniaFunctioneaza, FoodBiz, Kaufland, AgriSo, CEC Bank, HORA, USAMV, Casa de Avocatura Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, Lumea Banilor, Infrapress, TVR International, Agrostandard si Economistul.
Sursa: Foodbiz.ro