Grau de calitate mai slaba in acest an, in Europa, din cauza precipitatiilor

Grau de calitate mai slaba in acest an, in Europa, din cauza precipitatiilor

 

 Dupa trei saptamani de ploi necontenite in luna iuie care au afectat calitatea recoltei mai mult decat marimea,  fermierul Costin Telehuz crede ca doar jumatate din recolta sa de grau este suficient de buna pentru a putea fi folosita la panificatie, comparativ cu majoritatea recoltei intr-un an normal, potrivit Bloomber, preluat de Agerpres. Restul va fi folosit ca nutret pentru animale, ceea ce inseamna un pret de vanzare mai mic.

Situatia este similara in celelalte state din Uniunea Europeana, in conditiile in care zone din Franta si Germania precipitatiile au fost duble luna trecuta fata de valoarea normala.  

Firma de consultanta Strategie Grains mizeaza pe o majorare a productiei de grau cu 12% in acest an, comparativ cu anul trecut, mai slaba, insa, calitativ.

“Ne asteptam la o revenire semnificativa a productiei UE” spune Vincent Braak, analist la Strategie Grains. Acesta a avertizat insa ca o “parte importanta” din recolta de grau va fi reorientata dinspre panificatie spre utilizarea ca nutret.

Desi asta ar putea pune sub semnul intrebarii vanzarile spre pietele cu standarde de calitate ridicata, cum este Africa de Nord, exista si motive de optimism. Uniunea Europeana se asteapta ca exporturile sale sa creasca cu 11% iar blocul comunitar este un concurent pentru a prelua o parte din cota de piata a rivalilor, in conditiile in care America de Nord este lovita de seceta, iar vanzarile Rusiei au fost complicat de o taxa la export. In plus, chiar si graul de calitate inferioara ar putea fi la mare cautare, in conditiile in care exista presiuni asupra aprovizionarii mondiale cu nutreturi.

 Ploile abundente din Romania si Bulgaria au afectat calitatea graului. Chiar si asa, graul celor doua tari ar putea fi pe placul statelor din Asia de Sud-Est, unde exista o cerere solida pentru grau folosit ca nutret si in plus exista ingrijorarea ca taxa la export din Rusia ar putea face achizitiile de acolo nesigure, a declarat managerul de risc de la Cerealcom Dolj, Thomas Deevy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *