Gigantul Trans-Oil se imprumuta de la Banca Internationala de Investitii pentru a cumpara o fabrica in Romania

Gigantul Trans-Oil se imprumuta de la Banca Internationala de Investitii pentru a cumpara o fabrica in Romania

 

ultexBanca Internationala de Investitii (BII), cu sediul la Moscova, a anuntat, marti, ca a acordat un imprumut grupului agro-industrial Trans-Oil, cel mai mare jucator de profil din Republica Moldova, pentru achizitionarea fabricii de ulei de la Tandarei, cunoscuta sub numele de Ultex Tandarei.Compania Trans-Oil a fost fondata de cetateanul rus Vaja Jhashi, care detine functia de CEO, nascut in Georgia (URSS), care ar avea, potrivit portalului anticoruptie.md, si pasaport american.

Fara a preciza care este valoarea imprumutului, BII spune ca sustine astfel „investitiile straine in Romania” si ca fondurile vor fi folosite „pentru dezvoltarea si modernizarea tehnica a fabricii care are un potential de export mare, dar si pentru finantarea operatiunilor curente, inclusiv achizitionarea de materie prima”, relateaza Radio Europa Libera Romania.

Mai mult, banca precizeaza ca „fondurile BII impreuna cu experienta considerabila a grupului Trans-Oil vizeaza aducerea fabricii la ciclul operational la capacitate maxima, oferind un impact pozitiv asupra situatiei economice in regiune si dand un impuls cresterii economiei Romaniei”.

Citeste si Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat amenda record primita de Adrian Porumboiu! Prea tarziu, totusi…

In urma cu cinci ani, producatorul Ultex a fost vandut catre grupul Trans-Oil pentru 10,5 milioane de euro, scria Ziarul Financiar. Ultex a fost dat in administrare companiei Floarea International, afiliata Trans-Oil, care a inregistrat si ea dificultati financiare.

Vahja Jhashi explica, inca din 2017, pentru un portal de agricultura din Republica Moldova, ca „in orasul Tandarei, din judetul Ialomita, se afla fabrica Floarea International SRL, care cu timpul va intra in grupul Trans-Oil”. Este posibil ca imprumutul acordat de BII Trans-Oil sa ajute tocmai acestei integrari.

Trans-Oil a intrat pe piata romaneasca odata cu preluarea grupului Racova detinut de Adrian Porumboiu, o afacere controversata, controland peste 30.000 ha de teren agricol la acest moment.

Portofoliul de imprumuturi al Bancii Internationale de Investitii a ajuns, de la relansarea ei, din 2012, la 753 de milioane de euro, in doar sase ani, din care Romania reprezenta 10%, potrivit rapoartelor bancii.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Printre companiile prezente pe piata romaneasca care s-au imprumutat la BII se numara Agricover, Avicola Buzau si Fabrica de Lapte Brasov.

Sursa foto: Agora.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *