Daea: Fiecare directie sanitar-veterinara trebuie sa se puna de acord cu primariile pentru a stabili locurile de vanzare a mieilor

Daea: Fiecare directie sanitar-veterinara trebuie sa se puna de acord cu primariile pentru a stabili locurile de vanzare a mieilor

 

oaiaFiecare directie sanitar-veterinara trebuie sa se puna de acord cu primariile pentru a stabili locurile de comercializare a mieilor in perioada premergatoare Pastelui, in contextul in care pesta porcina africana se face simtita inca in tara noastra, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea la Cluj. Nu trebuie sa uitam ca pe langa PPA mai exista si scrapia din cauza carora autoritatile au impus restrictii la organizarea de targuri de animale vii.

“Directiile sanitar-veterinare si cele agricole, in intelegere deplina cu autoritatile – prefecturile si primarii – pot gestiona intr-o liniste deplina acest moment formidabil pentru tara. Fiecare om doreste sa sacrifice un miel, fiecare om vrea sa manance o bucata de carne de miel sau o ciorba, asa cum este traditia si cum exista acest sentiment al respectului fata de munca oamenilor, stiindu-se ca ei acum cauta valorificare. Daca nici acum nu vand mieii, atunci cand ii mai vand, daca nu la Pasti. De aceea, masurile sunt, pentru fiecare loc in parte, pentru fiecare directie sanitar-veterinara in parte, sa se puna de acord cu primariile pentru a stabili locurile de comercializare a animalelor respective, pentru a da liniste acestui moment”, a spus Daea.

ANSVSA a anuntat recent actiuni de control pentru perioada premergatoare Pastelui, scopul fiind supravegherea modului in care sunt respectate cerintele care vizeaza animalele destinate sacrificarii. Acestea se refera la:

– fermele/exploatatiile de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorii din domeniul alimentar care desfasoara activitati de procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a carnii de miel si a produselor derivate din aceasta detin autorizare/inregistrare sanitara veterinara eliberata in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;

Citeste si Ce subventii primesc crescatorii de vaci de carne, in acest an, si in ce conditii

– vor fi admise pentru sacrificare in vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzatoare de sanatate si care sunt identificate conform legislatiei in vigoare, crescute in ferme, localitati si zone indemne de boli transmisibile;

– respectarea regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului, abatorizarii sau taierii, conform prevederilor legale, iar formularele de miscare sa fie completate corespunzator;

– transportul mieilor pentru taiere sa fie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotit de certificate sanitare veterinare, care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente privind informatiile lantului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA;

– sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.

– in cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie.
– spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie situate in zone in care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor;
– activitatea de sacrificare a mieilor in spatii amenajate temporar se realizeaza numai in perioada 15 – 28.04.2019, intre orele 07.00-17.00.

Citeste si 90% din cartofii de pe piata sunt din import, la acest moment. Stocurile interne, epuizate

DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor permite infiintarea spatiilor amenajate temporar numai in conditii in care:

– in aceste spatii amenajate temporar sunt respectate conditiile generale si specifice de igiena, sanatate si bunastare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si de eliminare a deseurilor, stabilite de legislatia sanitara veterinara;

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

– exista un numar suficient de medici veterinari oficiali instruiti corespunzator cu privire la efectuarea examenului ante si post-mortem, care sa poata dispune masuri asupra carnii, in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare la nivelul spatiilor amenajate temporar.

Citeste si Iranul vrea si 3.000 de tauri de carne din Romania, dupa cele 800.000 de ovine. Exportatorul, o firma din Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *