Gabriel Biris: Sa ne asiguram ca urmatoarea criza ne prinde mai bine pregatiti

Gabriel Biris: Sa ne asiguram ca urmatoarea criza ne prinde mai bine pregatiti

 

birisGabriel Biris, partener fondator Casa de Avocatura Biris-Goran, este de parere ca Guvernul Romaniei ar trebui sa compenseze scaderea cererii private prin investitii publice semnificative. Trebuie sa ne asiguram ca urmatoarea criza ne va prinde mai bine pregatiti decat ne-a prins criza actuala, sustine intr-un interviu acordat FoodBiz Gabriel Biris.

Si sa ne asteptam la o revenire graduala, in timp, iar in cazul anumitor sectoare poate nu se va mai ajunge niciodata la nivelul cunoscut anterior. Nu trebuie insa sa ne speriem, pentru ca piata ofera multe oportunitati care pot fi exploatate.

• Cat de afectat este business-ul romanesc de actuala criza? Cum si cand va reveni la normal activitatea in economie?

Sunt sectoare de activitate care au fost extrem de afectate de actuala criza. Practic, tot comertul non-food, mai putin cel online (dar cresterea acestuia nu a putut sa compenseze scaderile uneori chiar la zero a comertului offline), turismul, HoReCa, transporturile, transporturile de persoane, mai putin transporturile de marfa (in special marfurile alimentare).

Toate sunt sectoare afectate sever. In plus, sectorul automotive, productia industriala s-au confruntat atat cu probleme de lockdown, chiar daca nu explicit prin lege, dar si cu scaderea masiva a cererii, scadere care este putin probabil sa revina la normal. Transportul aerian este si ramane lovit crunt de criza.

Practic, singurele sectoare neafectate sunt industria alimentara, comertul cu produse alimentare si productia de dezinfectanti si materiale pentru curatenie. Acest din urma sector a avut chiar o crestere semnificativa, vedem chiar si producatori nou aparuti pe piata dezinfectantilor.

Este prudent sa nu ne asteptam ca activitatea sa revina la normal in curand, cred ca mai degraba vom avea o revenire graduala, in timp, iar anumite sectoare nu vor mai ajunge niciodata la nivelul cunoscut anterior. Acest lucru nu trebuie insa sa ne sperie, piata ofera multe oportunitati care pot fi exploatate.

• Pornind de la ceea ce fac alte tari ce masuri credeti ca ar trebui luate de Guvernul Romaniei pentru a sprijini firmele afectate direct si masiv de perioada de stare de urgenta (agricultura, turism, restaurante etc.) dupa ridicarea starii de urgenta?

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca Guvernul Romaniei este sa compenseze scaderea cererii private prin investitii publice semnificative. Trebuie sa ne asiguram ca urmatoarea criza ne va prinde mai bine pregatiti decat ne-a prins criza actuala. Nu cred insa ca Guvernul Romaniei trebuie sa continue cu actuala politica de pompat bani in companii private, bani care sa nu uitam ca sunt imprumutati.

Guvernul Romaniei trebuie, de asemenea, sa identifice “bolovanii” din spatele antreprenorilor romani si sa-i elimine de urgenta. Cand vorbesc de “bolovani”, ma refer la acele masuri legislative sau blocaje institutionale care fac viata antreprenorului roman mai grea chiar decat concurenta firmelor straine.

Nici agricultura, nici turismul, nici restaurantele nu se vor putea dezvolta decat intr-un mediu economic sanatos, cu o infrastructura decenta care sa ne permita sa calatorim in tara noastra, sa vizitam plecand din Bucuresti si nordul Moldovei si nordul Transilvaniei sau vestul Romaniei fara sa trebuiasca sa facem o zi pe drum pana acolo.

Am citit mai demult o carte foarte interesanta, “Echipa de Echipe” scrisa de Stanley Mcchrystal, un general american, care vorbea de o metafora: Gradinarul asigura conditiile necesare ca plantele sa creasca in gradina lui, plante care udate si plivite produc roade, versus un sahist. Plantele cresc si atunci cand gradinarul nu este in gradina, pe cand piesele de sah nu se muta fara sahist langa tabla. Cred ca Guvernul Romaniei ar trebui sa fie mai degraba gradinar si sa nu mai incerce sa fie sahist.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. Tabara, ASAS: E o prostie suma care se da la cercetare!

Din pacate, din ce vad in ultima perioada, in special mesajele din zona antreprenorilor, pare ca ne dorim mai mult ca guvernul sa fie mai degraba sahist, sa ne mute piesele, decat gradinarul care sa ne asigure infrastructura. Nu ma refer aici doar la infrastructura rutiera sau feroviara, ci si la educatie si sanatate.

• Ce tip de masuri credeti ca ar fi utile pentru sprijinirea IMM-urilor? Dpdv al salariatilor, fiscal, capital de lucru, investitii, participatii la capital.

Asa cum spuneam anterior, cred ca IMM-urile ar fi mult mai bine sustinute prin asigurarea unor servicii publice de calitate, prin eliminarea barierelor birocratice, prin informatizarea relatiei cu statul, prin asigurarea de servicii publice de calitate, dar si prin asigurarea unei infrastructuri decente.

Nu cred ca guvernul trebuie sa sprijine IMM-urile cu ajutoare de stat, insa cred ca guvernul trebuie sa intareasca instrumentele de garantare a creditarii economiei in general si IMM-urilor, in special.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. La CAI Curtici se munceste intens cu toti cei 500 de oameni

De asemenea, putem sa ne uitam si sa invatam din modele de succes si sa le folosim. O realitate a IMM-urilor romanesti este reprezentata de lipsa capitalului pentru investitii si capitalului de lucru. Vedem state care au rezolvat in mare parte aceasta problema prin dezvoltarea investitiilor de tip angel investment sau private equity. De ce continuam sa vorbim de ajutoare de stat si nu un fond de investitii al statului roman care sa investeasca capital de risc, dar si sa asigure un return on investment actionarilor, adica cetatenilor platitori de taxe?

Banii publici injectati de state (nu numai de statul roman) in companii private pervertesc spiritul antreprenorial, creeaza o categorie noua, aceea a antreprenorilor asistati, ceea ce nu cred ca este deloc benefic pentru viitorul dezvoltarii economice, inclusiv dezvoltarea IMM-urilor, din care, sa nu uitam, unele ajung sa fie firme mari, unele chiar globale. Toti gigantii de astazi, in special din IT, dar nu numai, au inceput ca un IMM, uneori chiar ca o micro-companie intr-un garaj. Aici ar trebui sa se concentreze statul, anume in a crea conditiile pentru dezvoltare, nu in a injecta bani publici in companii private. Toate acestea sunt valabile si in cazul firmelor mari.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *