Fie iarna, fie vara, Romania importa legume: de la rosii si morcovi, pana la legume congelate!

 

LEGUME_IMPORTRomania importa cantitati mari de legume si chiar in plin sezon de productie! In 2019, importul de legume a crescut, inclusiv in lunile iulie-august, cand tara noastra abunda de legume autohtone, potrivit unui studiu realizat de Cooperativa Tara Mea. N-ar fi nici o problema, spun specialistii, daca exporturile in aceeasi perioada ar fi mult mai mari decat importurile. In topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele pastai uscate si tomatele. Tendinta se manifesta si in acest an, iar cea mai buna dovada este balanta agroalimentara.

Nu scapam de importuri nici in plin sezon

Din pacate, producatorii de legume romani, sunt concurati puternic si chiar in plin sezon de importuri. Si nu vorbim neaparat de legume proaspete, ci si de legume congelate, care in iulie 2019, de exemplu, au avut cea mai mare pondere in total importuri realizate de tara noastra, potrivit analizei realizate de Cooperativa Tara Mea. Se importa de toate, iar cel mai grav, acest lucru se intampla inclusiv in perioadele in care exista marfa romaneasca din abundenta. Ori, cel care sufera, in primul rand, este producatorul roman, care de multe ori ramane cu marfa nevanduta.

“In plin sezon, cand legumele romanesti se gasesc din belsug pe piata, este pacat sa nu alegem produsele proaspete provenite de la legumicultorii nostri. Indemnul nostru este haideti sa consumam produse proaspete romanesti, pentru ca sunt nu doar mult mai gustoase, ci si de calitate, asigurandu-ne aportul de vitamine de care organismul are nevoie. Este vital sa sustinem productia locala in aceste momente dificile prin care trece economia romaneasca“, a precizat Florin Burculescu, presedintele Cooperativei Tara Mea.

In iulie 2019, Romania a importat o cantitate de 25 635 tone de legume, in valoare de 20,6 milioane de euro, iar in topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele pastai uscate, tomatele si ceapa. Valori oarecum similare au fost inregistrate si in celellate luni in care productia locala este in plin sezon. Astfel, in august, am avut importuri de 25 097 tone, in iulie – 25 635 tone, in iunie – 32 804 tone si in septembrie 34 249 tone. In acelasi timp, aprilie a fost luna cu cele mai mari importuri – 96 631 tone, in timp ce in august au fost inregistrate cele mai mici volume importate, respectiv 25.097 de tone, conform datelor INS.

In 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, in valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678 318 tone (valoare de 424,3 mil.euro), in 2018, potrivit INS.

Principalii furnizori au fost Olanda si Polonia, peste 100.000 de tone fiecare, urmate de Turcia, Germania, Franta, Grecia, Ungaria, Spania, Italia si Egipt. Pe de alta parte, exporturile au atins abia 121.000 tone, in valoare de 95,6 milioane de euro.
Romania a produs 3,57 milioane de tone de legume, in 2019, in scadere fata de anul anterior, cand era atins un volum de 3,7 milioane de tone.

Realitatea este ca trebuie sa ne adaptam

„Daca, pe de o parte, publicul autohton s-a autoeducat serios in ultimii ani si cauta cu preponderenta produse romanesti, marea majoritate a producatorilor sunt inca in etapa de lupta pentru supravietuire. Si, luptandu-se cu probleme minore, precum irigatii, ingrasaminte sau sortare, nu mai au timp sa vada imaginea de ansamblu. Piata se schimba, nevoile si cerintele cumparatorilor se schimba, iar fermierul roman inca are politica de la o zi la alta.” (Florin Burculescu)

Solutia o reprezinta, din nou, centralizarea, atat pentru acordarea de sprijin, cat si pentru vanzari. Atunci, cu siguranta, in loc sa intre in panica pentru un hectar de rosii care se strica, producatorul roman va avea siguranta si relaxarea necesare ca sa se gandeasca si la export.

Cooperativa Tara Mea are in total circa 940 de fermieri membri, cu activitati, pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare.

Citeste si EXCLUSIV: Studiu de piata „Producatori si bazine legumicole”

Scopul Cooperativei este, pe de o parte, sa creasca productia si consumul de produse romanesti, autohtone si sanatoase, cu o calitate net superioara celor din import, iar, pe de alta parte, sa sustina o crestere economica sanatoasa pentru producatorii romani, cat si pentru economia tarii. In prezent, Kaufland Romania este principala „piata de desfacere” a cooperativei, fiind livrata o gama larga de produse ce cuprinde legume si fructe, conserve, carne de porc, carne de pasare, oua, lactate, branzeturi, produse de morarit si panificatie etc.

legume1

legume2

legume3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *