AFIR: Fondurile pentru irigatii s-au epuizat in cinci zile

AFIR: Fondurile pentru irigatii s-au epuizat in cinci zile

 

IRIGATIIAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor europene pentru finantarea infrastructurii secundare de irigatii, disponibile prin intermediul submasurii 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice”– componenta infrastructura de irigatii, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). In intervalul 1 – 6 iulie 2020, AFIR a primit online 95 de solicitari de finantare in valoare totala de 92,77 milioane de euro. Alocarea financiara disponibila pentru aceasta sesiune de depunere a cererilor de finantare este de 43.700.259 euro, iar plafonul de depunere a fost de 65,55 milioane de euro, respectiv 150% din alocarea mentionata mai sus.

Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) si Federatiile Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (FOUAI) pot obtine, in cadrul acestei submasuri, fonduri 100% nerambursabile, iar valoarea maxima eligibila a unui proiect este de 1 milion de euro. Achizitia de echipamente de irigat este limitata la un procent de cel mult 30% din valoarea totala eligibila a proiectului.

„A fost mai simplu sa depunem si datorita modificarii din ghid privind faptul ca solicitantul nu mai este obligat sa depuna cazierul judiciar si certificatul de atestare fiscala, aceste documente fiind obtinute de AFIR prin consultarea bazei de date a celor doua institutii emitente, in baza protocoalelor semnate si cu acordul beneficiarului. Ne-a scutit de un efort in plus. Procesul de depunere a decurs fara probleme.” A tinut sa mentioneze Daniel Stroe, Presedinte OUAI Grivita.

De la demararea Programului, in 2015 si pana in prezent, AFIR a primit solicitari de finantare pentru infrastructura de irigatii in valoare totala de peste 580 de milioane de euro, din care 6,8 milioane de euro au fost pentru zona ITI – Delta Dunarii. Valoarea contractelor de finantare incheiate se ridica la 393,3 milioane de euro, din care 6,8 sunt finantari din arealul ITI – Delta Dunarii.

„Impreuna cu noi au depus proiect si un alt OUAI, care se afla situat la un asa zis cap de linie. Intre noi sunt aproximativ 600 ha de irigat. Speram ca odata reabilitata statia, sa putem iriga. Este mare nevoie de infrastructura de irigatii si faptul ca avem posibilitatea sa reabilitam sistemul prin fonduri europene ne ajuta foarte mult.” a declarat Emil Popescu, Presedinte OUAI Marculesti SPP A.

AFIR a platit beneficiarilor submasurii 4.3 – componenta infrastructura de irigatii fonduri in valoare de 157,6 milioane de euro, pana in prezent. Din aceasta suma, 4,3 milioane de euro reprezinta plati aferente proiectelor din zona ITI – Delta Dunarii.
Pentru intreaga perioada de programare financiara 2014 – 2020, alocarea aferenta investitiilor in infrastructura secundara de irigatii a fost de aproximativ 441 milioane de euro.

Conform Regulamentului de organizare si functionare al procesului de selectie si al procesului de verificare a contestatiilor pentru proiectele aferente masurilor din PNDR 2020, sesiunea de depunere a proiectelor se inchide automat, inainte de termenul limita, atunci cand valoarea publica totala a proiectelor depuse avand un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective. Exceptie fac primele 5 zile calendaristice din fiecare etapa de depunere stabilita, cand oprirea depunerilor de proiecte nu este conditionata de atingerea plafonului din nivelul alocarii sesiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *