Fermierii se tem ca softul APIA se va bloca pe 15 septembrie! Banii ii asteapta in jur de 20-25 septembrie, cel tarziu

Fermierii se tem ca softul APIA se va bloca pe 15 septembrie! Banii ii asteapta in jur de 20-25 septembrie, cel tarziu

 

ziua_porumbului_2020
Fermierii se tem ca softul APIA se va bloca pe 15 septembrie, practic, ultima zi de depunere a cererilor pentru despagubirile la seceta in cazul culturilor infiintate in toamna, asa cum s-a intamplat si anul trecut, in conditiile in care este binecunoscut obiceiul multor agricultori de a depune cererea pe ultima suta de metri. De altfel, si ministrul Agriculturii Adrian Oros, prezent la Ziua Porumbului, a recunoscut ca pana la acest moment s-au depus cam prea putine cereri.

Mai mult, Nicolae Sitaru, presedintele APPR, a adus in discutie si unele problemele legate de Submasura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, animalelor si plantelor, mai precis, de softul APIA, care nu preia cererea de despagubire in cazurile in care s-au facut modificari la suprafetele declarate (reinsamantari).

Fermierii se tem ca vor ajunge iar in situatia de a se impinge depunerea cererii pana in ultima zi, cand „se blocheaza sistemul si atunci avem probleme mari”, dupa cum a declarat Nicolae Sitaru.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros le-a promis fermierilor ca despagubirile in cazul culturilor de toamna afectate de seceta „vor veni dupa 15 septembrie” si se va incerca gasirea de solutii si pentru culturile de primavara dupa ce se va sti clar situatia suprafetelor calamitate.

Fermierii, in schimb, se declara fericiti daca vor avea banii in conturi in jurul datei de 20-25 septembrie, cel tarziu.

Citeste si Marin Nedu, fermier Ialomita: Nu stiu de ce se exagereaza cu marirea densitatilor la porumb, la cererea furnizorilor de samanta!

Oros a vorbit si de fondurile mutuale, sfatuindu-i pe agricultori sa se inspire de la fermierii din tarile unde acest sistem merge bine.
„Nu trebuie sa inventam noi ceva ce functioneaza bine in parte, nu trebuie decat sa le copiem”, a mai spus Oros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *