Fermierii: Invatamantul agricol romanesc – gauri negre pentru sume imense din bani publici si “export” a 90% dintre absolventi, toti mediocri

Fermierii: Invatamantul agricol romanesc – gauri negre pentru sume imense din bani publici si “export” a 90% dintre absolventi, toti mediocri

 

Marius Serban

Invatamantul romanesc cu profil “agricol” este doar o schema de export de bani publici si de forta de munca, gauri negre unde se scurg sume imense pentru a pregati absolventi mediocri, dintre care oricum emigreaza apoi mai bine de 90%. Doar aproximativ 10% dintre absolventii de studii superioare de profil agricol raman in Romania, iar, in cazul liceelor, procentul este si mai mic, sustin fermierii care se confrunta cu o acuta forta de munca, acesta avand, oricum, o calificare precara.  

57 de licee cu profil “agricol” care pregatesc hostess si “specialisti in paza apropiata”

“Avem nevoie de o lege a invatamantului agricol. Este nevoie de forta de munca calificata pentru agricultura. Dar 57 de licee pentru agricultura noastra sunt mult prea multe. (…) La liceele agricole s-a ajuns in situatia in care un domn profesor a propus sa faca o clasa de hostess. Se fac la liceul agricol bucatari, se fac la liceul agricol specialist in paza apropiata, nici nu va imaginati…In loc sa se vorbeasca despre mecatronica, despre digitalizare si specialisti in digitalizare, in loc sa se vorbeasca despre specilisti in protectia plantelor, in loc sa se vorbeasca despre zootehnisti, noi ne-am orientat catre acele profesii cerute de catre proximitate. Ce ne e la indemna? Sa facem agenti de paza…”, a aratat, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Asociatii Granarii si Agrisol la Iasi, Emil Balteanu, presedintele Asociatiei Granarii.

Bani multi de la buget pentru nimic

Sume imense se scurg anual din bugetul public pentru pregatirea de “specialisti” mediocri. Fermierii compara invatamantul de profil agricol din Romania cu schemele de export a profitului practicate de hypermarket-uri sau de catre traderii de cereale.

“Statul nostru cheltuie pentru un absolvent de liceu peste 50.000 de euro anual. Statul nostru cheltuie pentru un absolvent de invatamant superior minim 100.000 de euro (anual-n.r). Si tot statul nostru cheltuie cate 180.000 de euro, poate chiar mai mult pentru fiecare doctorat absolvit. Da, vorbim despre exportul de profit pe care-l fac marile lanturi (de hypermarket-uri-n.r.), vorbim despre exportul de profit pe care-l fac achizitorii de cereale. Daca facem un calcul pentru o generatie de absolventi, statul roman exoporta, in fiecare an forta de munca cel putin mediu-calificata de peste 200 de milioane de euro”, a adaugat Balteanu.  

Sub 10% dintre absolventi raman sa lucreze in Romania

Nu doar ca statul roman pregateste absolventi mediocri pe sume imense de bani, dar majoritatea covarsitoare a acestora emigreaza imediat ce termina liceul sau studiile universitare.

“Cati dintre absolventii de liceu, de facultate cu profil agricol si de doctorat raman sa lucreze in tara noastra? Sub 10%, asa cum va spun, sub 10%. La liceu cred ca procentul este si mai mic…(…) Sunt niste categorii de absolventi care stiu foarte bine de ce vin la liceu. Tanar, abia intrat pe portile liceului stie ce vrea sa faca apoi in viata – sa plece in Danemarca la ferma!”, a continuat fermierul.

Reprezentantul Asociatiei Granarii considera ca statul roman ar trebui sa recupereze sumele de bani investite in pregatirea absolventilor de liceu si facultate care aleg sa emigreze imediat dupa terminarea studiilor.  

“OK! Pleci in Danemarca, dar nu mai lucrezi in Romania. Sau pleci dupa ce rambursezi taxa de studii. Eu, ca absolvent, ma angajez, la inceperea studiilor ca, daca timp de sapte ani de zile nu voi lucra in domeniul pentru care m-am pregatit, sa dau inapoi contravaloarea studiilor celor care m-au cultivat, celor care m-au intretinut”, a incheiat apoteotic Balteanu.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *